Livet på landet

Åländsk lagmotion
vill ersätta för strömavbrott

Som en följd av det omfattande elavbrottet efter stormen Alfrida på Åland har lagtingsledamöterna Bert Häggblom och Lars Häggblom från oppositonspartiet Obunden samling lämnat in en motion till lagtinget där de föreslår att elabonnenterna ska kunna få ersättning via Paf-pengar vid längre elavbrott.

Enligt den finländska elmarknadslagen kan abonnenterna ha rätt till ersättning för mer än tolv timmars elavbrott, men motsvarande bestämmelser finns inte för Åland.

Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström säger i en snabb kommentar att kostnaderna för elavbrott sist och slutligen alltid hamnar hos abonnenterna. Han menar därför att det kan vara ”lika långt som brett” med en sådan lag.

Landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa från Liberalerna ser det som ett dåligt förslag att samhället delvis skulle överta ansvaret för att upprätthålla elnätet. Han menar att det kan öka risken för att elbolagen inte ser till att hålla sina ledningssystem i skick.

Enligt förslaget skulle ersättningen betalas från så kallade Paf-medel, alltså pengar som landskapet får in från Ålands penningautomatförening, och som enligt lagen ska gå till sociala ändamål på Åland.