Agronomforbundet
I undertecknandet av avtalet deltog från vänster medlemmarna i Agronomförbundets jordbrukarutskott Pasi Lempiö och Heikki Vehkaoja, förbundets fullmäktigeordförande Mikko Halkilahti, ordföranden för jordbrukarutskottet Taneli Vuori och utskottsmedlemmen Anne-Mari Söderström samt verkställande direktören Jyrki Wallin, som sitter vid bordet tillsammans med LPA:s verkställande direktör Päivi Huotari. FOTO: Pirjo Ristola
Jordbruk

Agronomförbundet är nu
med i Ta hand om bonden

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA och Agronomförbundet undertecknade i tisdags ett avtal om partnerskap i nätverket Ta hand om bonden.

I anslutning till undertecknandet diskuterade Agronomförbundets jordbrukarutskott om åtgärder som man kan vidta inom gemenskapen i förbundet för att främja sina medlemmars och andra jordbrukares välmående i arbetet.

Idag finns närmare 500 hel- eller deltidsverksamma jordbrukare bland Agronomförbundets cirka 6.000 medlemmar. De övriga medlemmarna i föreningen arbetar i stor utsträckning med olika uppgifter inom livsmedelsbranschen.

Det har kommit allt tydligare budskap om försvagat välmående i arbetet under de senaste par åren, och av den orsaken ansåg man också inom Agronomförbundet att det är viktigt att gå med i nätverket Ta hand om bonden.

Agronomförbundets och dess medlemsföreningars verksamhet utgör en bra grund för hjälp med att orka i arbetet, säger förbundet i ett pressmeddelande. Stiftelser som verkar i anslutning till förbundet har också möjlighet att bidra. Det kan till exempel handla om utbildningsstipendier för utveckling av egna färdigheter och om hjälp på sociala grunder. Lösningar kan också hittas genom forskning.

Den bärande idén med nätverket Ta hand om bonden är att föra sådana problem på tal som hotar jordbrukarens förmåga att hantera eller driva gården, och vid behov försöka få hjälp.

Att söka om hjälp sker alltid i samförstånd med den berörda jordbrukaren. Verksamheten är baserad på att man träffas i fullständigt förtroende.

Nämnas kan att utredningsmannen Reijo Karhinen i sin färska rapport om jordbrukets lönsamhet föreslår att Ta hand om Bonden får permanent status och integreras i avbytarsystemet.