Skordetavl9
Varför ha en bensindriven bevattningspump när det finns solcellsdrivna? Agrolink utreder nu intresset för solcellsdrivna pumpar bland österbottniska jordbrukare. Företagets vd Joakim Östman har redan fått beställningar inför sommaren. Det är viktigt att vara ute i tid innan vi beställer, säger han.
Jordbruk Maskin & teknik

Agrolink satsar på solcellsdrivna
bevattningspumpar

I somras när Matias Rönnqvist vann odlingstävlingen testade han en bevattningspump som drivs med solkraft. Erfarenheterna av pumpen, som Agrolink nu kommer att börja importera, är mycket goda.

– Jag är mycket nöjd med den solcellsdrivna bevattningspump som jag testade i somras. Den fungerade över förväntan och det är fantastiskt hur mycket tekniken har utvecklats. Med tanke på miljön är det mycket positivt att vi som jordbrukare kan sänka våra koldioxidutsläpp, säger Matias Rönnqvist.

Det var på Bondebåten 2019 som Rönnqvist diskuterade med Joakim Östman på Agrolink om han kunde hitta en solcellsdriven bevattningspump. När han hade anmält sig till skördetävlingen tog han igen kontakt med Östman som inledde sökandet efter lämpliga lösningar.

– Det finns många olika lösningar på marknaden och det var ett detektivarbete att hitta rätt de rätta produkterna. Men till slut fick vi goda referenser av några tillverkare som dessutom kunde erbjuda konkurrenskraftiga priser så att det blir en vettig investering som betalar sig tillbaka, säger Joakim Östman, vd för företaget Agrolink i Korsholm.

Utreder intresset

Pilotförsöket som genomfördes i samarbete med Rönnqvist var så goda att Agrolink kommer att börja importera produkterna ifråga. Som bäst gör företaget en kartläggning och har skickat ut enkäter till jordbrukarna.

– Det är viktigt att vi får en tydlig bild av behovet för snart ska vi lägga in en beställning som levereras till sommaren. Vi siktar på att beställa en hel container från Kina för det blir betydligt billigare. Så det är viktigt att alla intresserade är ute i god tid. Hittills har vi fått in cirka femton beställningar, berättar Östman.

Agrolink kommer att ta in pumpar med en kapacitet på 2-60 kubikmeter vatten i timmen. Den som Rönnqvist testade var den minsta på två kubikmeter.

– Jag tror att pumparna på 17-21 kubikmeter blir de mest sålda eftersom de lämpar sig till åkerskiften på 6-8 hektar som är vanligt förekommande här i landskapet, säger Östman.

Den pump med minst kapacitet kostar 675,33 euro, medan prislappen för den på 31 kubikmeter per timme är 1.710,96 euro (priserna är momsfria). I priset ingår också en så kallad MPPT-kontroller som utgående från solljuset ger rätt spänning till pumpen.

– Utöver det ingår alla nödvändiga rör och kopplingar samt slangar, tillägger Östman.

Enligt Rönnqvist finns många fördelar med en solcellsdriven bevattningspump.

– En fördel är att det underlättar arbetet i och med att man inte behöver fylla på bränsle. En solcellsdriven pump sköter sig själv. Och tänker man nationalekonomiskt är det dumt att importera fossila bränslen hit för att hålla igång en pump. Ur miljöaspekt är det också fördelaktigt att använda förnybar energi, säger han.

Länken till enkäten som Agrolink vill att intresserade jordbrukare besvarar finns här.

Läs också: Segrade i odlingstävling och slår ett slag för underbevattning