Img 0328
Jordbruk SLC

Är du årets nordiska
råvaruproducent,
matentreprenör
eller mathantverkare?

Nu är det dags att anmäla din kandidat till det nordiska matpriset EMBLA. Tävlingen, som i år går av stapeln på Island 1.6, har sju tävlingskategorier. Efter anmälningstiden, som pågår till den 31 mars, kommer en finländsk jury att nominera en finalist per tävlingskategori till tävlingen på Island. Bakom tävlingen står de nordiska bondeorganisationerna.

Som bäst pågår anmälningstiden till den nordiska mattävlingen EMBLA. Till tävlingen kan vem som helt föreslå kandidater i de sju tävlingskategorierna och det går även bra att anmäla sig själv. Anmälan till EMBLA görs på mattävlingens officiella webbsida emblafoodaward.com. Tävlingens sju kategorier är:

- Nordisk råvaruproducent 2019

- Nordisk matentreprenör 2019

- Nordisk mathantverkare 2019

- Nordisk matkommunikatör 2019

- Nordisk mat till många 2019

- Nordisk matdestination 2019

- Nordisk mat till barn och unga 2019

En noggrannare beskrivning av tävlingen och tävlingskategorierna finns på tävlingens webbsida emblafoodaward.com.

EMBLA-mattävlingen ordnas vart annat år och den 1 juni kommer matpriset att delas ut på prisfesten som hålls i Harpa konserthus i Reykjavik i samband med NKF-kongressen som arrangeras av nordiska kockföreningen Nordic Chefs Association. Avsikten med den nordiska mattävlingen är att främja den nordiska matkulturen.

Efter den nationella anmälningstiden kommer en nationell jury att från Finland nominera en representant till respektive tävlingskategori. Den 2 maj kommer respektive lands nominerade i de sju tävlingskategorierna att offentliggöras. För den nominerade i respektive kategori i Finland som tar sig vidare till den nordiska tävlingen på Island är resan och login under finalresan kostnadsfri.

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC ansvarar för EMBLA-matpriset som stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland och Färöarna. Finland representeras i projektet av MTK och SLC medan Åland representeras av Ålands producentförbund ÅPF. Anmälningstiden pågår från den 1 mars till den 31 mars.