20240429 162739
Grégoire Philippe ber mig pröva hans mint med extra stark smak.
Jordbruk EU

9 ton kryddväxter
blir mat under OS i Paris

Under två veckor ska bl.a. 18 ton potatis och 9 ton kryddväxter levereras till OS-idrottarna. 75 procent av maten är odlad i Frankrike.
– Bara det inte blir trafikkaos kommer allt att gå bra, säger odlaren Grégoire Maurice och som fått en beställning på nästan en miljon färska kryddväxter. De ska plockas bara dagen innan de levereras och tillagas.

Vi står på ett enormt fält cirka 60 kilometer öster om Paris. I horisonten syns staden Meaux.

En enorm matta av mörkgröna mintblad vaggar stilla i den vårljumma brisen. En vacker syn.

Grégoire Maurice bryter av en kvist och ber mig smaka.

– Den är grön och vacker. Dessutom är den stark, förbereder han mig på och det stämmer.

Den smakar utsökt och skulle passa till  grillad kyckling om nu OS-kockarna planerat att laga just den rätten.

20240429 165828
En del av Herbes de Meaux kryddväxter går även på export.

13 miljoner OS-måltider

OS med cirka 15.000 idrottare kommer att serveras 2,2 miljoner måltider, därtill kommer 5 miljoner till journalister, frivilligarbetare och besökare på arenorna. Totalt beräknas 13 miljoner OS måltider serveras från invigningen den 26 juli till avslutningen den 11 augusti.

Odlaren Grégoire Maurice är naturligtvis mycket stolt över att ha fått i uppdrag att leverera hela 900.000 buketter av mint, gräslök, dill, koriander, timjan, ängsyra, oregano, kyndel, salvia, basilika och rosmarin till Sommar-OS i Paris. Odlingarna sker på en yta av 55 hektar.

– Det är ett bra betyg för att våra produktion fungerar. Det är sant att vi är ett företag man kan lita på, tillägger han.

Grégoire Maurice säger att redan på fältet går det att bedöma kryddväxternas kvalitet. På mintfältet syns inte ett enda gult blad. Det gör det inte heller när vi kommer in i hangaren där basilika odlas. 

Herbes de Meaux levererar mellan 10 till 12 miljoner buketter årligen. Det mesta går till storvaruhusen.

Det går dock inte att skörda kryddväxter i förväg.

– Om de förvaras i kylskåp är det lätt att både konsistens och smak förstörs och vattnet rinner ur dem.

Produkterna ska plockas bara dagen innan de levereras och tillagas.

20240429 164909
Pappa Grégoire och sonen Théophile ska sätta ut transistorapparater under OS för arbetarna som plockar kryddväxterna.

Trafiken kan bli ett problem

– Trafikkaos vore inte bra. För då kan lastbilarna blir stående i oändliga bilköer och kryddväxterna kan levereras försent. Tänk om det blir värmebölja, säger han eftertänksamt.

Många boulevarder kommer att stängas av för trafik. Ingen vet i dagsläget hur det kommer att gå att ta sig fram med fordon i den cirka 12 miljoner stora metropolen.

Här bor alltså ungefär dubbelt så många människor som i Finland och det på en yta som är mindre än Nylands län.

Vissa dagar ska folk behöva en streckkod för att kunna ta sig över Seinefloden som delar staden mitt itu.

Även fotgängare oroar sig för att det ska bli svårt att ta sig fram.

20240429 170638
Logistiken ger utmaningar.

All OS-mat ska köras till stora matjätten Carrefour med uppåt 1.400 storvaruhus inte bara i Frankrike, utan även i bland annat Polen, Marocko, Brasilien, och Kina.

Firman har olika center och därifrån ska grönsakerna, köttet och fisken leveras till OS-byn och arenorna. Kockarna ska få välja mellan 500 olika recept.

– Förhoppningsvis kommer idrottarna att uppskatta smaken på våra kryddväxter. Folk från olika länder har förmodligen andra smaklökar än vi i Frankrike. Ni i Skandinavien brukar gilla dill, medan kineser och nordafrikaner älskar koriander, säger 26-årige Théophile Maurice som dyker upp efter en intervju med statliga tv-kanalen France 3. All världens medier står i kö för besök på lantbruket.

Théophile ska köpa biljetter till rugbytävlingarna. Han planerar även ta sig in till Paris med kompisar och gå från bar till bar för att titta på de Olympiska Spelen i tv och känna den vibrerande OS-stämningen.

– Om dagen ska jag ha med mobilen i fickan för att följa tävlingarna live ute på fälten.

20240429 170301
Om basilika uppskattas mycket fransmän, tyskar och italienare, är dill populärast bland skandinaver och i östra Europa, säger Théophile och Grégoire Maurice.

Bråda tider

För tillfället är det dock odlingarna som pappa och son koncentrerar sig mest på.

– Vi hinner inte oroa oss. För varje dag är full av hårt arbete. Så om kvällen går det lätt att sova, säger Grégoire Maurice.

Fyrtio stycken anställda arbetar dagligen på lantbruket Herbes de Meaux. I Frankrike är detta av det större slaget.

Till OS behövs en tre-fyra personer extra.

– Än har jag inte fått tag på ny personal. För det är aldrig enkelt att hitta någon med vana och som har flinka händer, säger Grégoire Maurice.

Han tillägger att det brukar lösa sig, om än så i sista sekund.

20240424 174633
Paris stadshus har dekorerats med konstverk som välkomnar de olympiska spelen.

Sommar-OS satsar på 25 procent närproducerad mat och som odlas inom en radie på 250 kilometer från den franska huvudstaden. Spelens chef Tony Estanguet har betonat att ekologiska krav är viktiga och att man vill få ned CO2-utsläppen.

– Dessutom vill vi fransmän visa omvärlden hur viktigt det är att äta bra, säger han och tillägger att dubbelt så många grönsaker ska serveras under Sommar-OS 2024, jämfört med under tidigare Olympiader.

Totalt ska 80 procent av maten komma från Frankrike.

– För tillfället vet vi inte exakta kvantiteter. Men vårt mål är att sälja 10 ton av varje grönsak, säger Nicolas Gosselin i Normandie och som ska leverera purjolök, kålhuvud, och broccoli.

– Det ska bli jättekul att våra produkter ska serveras på OS-matbord, säger han.

Lionel Plosmans, ägare till det 480 hektar stora Lantbruket Vaulerand nära internationella flygplatsen Roissy, norr om Paris, har fått en beställning på bland annat 18 ton potatis. Nyligen planerade han sorten Jazzy.

– Potatisen är hård i konsistensen. Den växer snabbt och blir mogen inom en sådär 90 dagar. Så det blir perfekt till OS, säger Lionel Plosmans.