Veteran 1
En encylindrad tysktillverkad Lanz av årsmodell 1953 hörde till de veterantraktorer som ådrog sig intresse. Ägare är Solfbon Harry Boström.
Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

149 gamla traktorer till beskådande i Malax

Den tolfte veterantraktorutställningen i Malax bjöd på mångsidigt program i tryckande högsommarväder. Vid sidan av gamla traktorer, bilar och mopeder fokuserades det på demonstrationer av en rad klassiska landsbygdsarbeten.

Veterantraktordagen i Malax har vuxit successivt och profilerat sig som en stabil folkfest sedan starten för elva år sedan. När LF:s reporter besökte utställningsområdet i Kråkbacken, Övermalax lördagen den 21 juli var atmosfären fylld av såväl nostalgiframkallande ljud från enstaka tuffande traktormotorer som levande dansmusik.

Publiken bestod av en blandad skara, men pensionerade män var en särskilt vanlig grupp. Såväl svenskösterbottniska dialekter som finska språket surrade i luften.

– Vi har lyckats nå ut över språkgränsen. Vi har bland annat deltagare från Kurikka på plats idag, sade Håkan Stenfors, ordförande för Malax veterantraktorförening.

Veteran 4
Håkan Stenfors, ordförande för Malax veterantraktorförening, är nöjd med det nuvarande konceptet för veterantraktordagen. Stenkrossning är den enda arbetsdemonstration som saknas, säger han.

Mest långväga traktorn från Kortesjärvi

Veterantraktordagen i Malax förevisade i år 149 gamla traktorer varav den mest långväga var från Kortesjärvi.

– Antalet utställda veterantraktorer har ökat under årens lopp. Ifjol hade vi 138 traktorer. På den första utställningen var mängden högst 50, säger Håkan Stenfors.

– Förberedelserna inför utställningen inleddes i början av veckan. Sedan i torsdags har traktorerna rullat in på området. Traktorer som kommer från en radie av 50 kilometer har anlänt under lördagsförmiddagen.

Det maskineri som behövs för att förverkliga veterantraktorutställningen är omfattande. Numera är inte mindre än 140 personer, inklusive funktionärer, involverade i arbetet. Nyligen deltog dessutom ett 50-tal personer i en talkokväll inför festen, berättar Stenfors.

Veteran 2
Veterantraktorer så långt ögat kan nå på utställningsområdet i Övermalax. Totalt ställdes 149 traktorer ut det här året. Närmare 2.100 personer deltog i festen.

Arbetsdemonstrationer

Klassiska arbetsdemonstrationer av pärthyvling, störvässning, halmbalning, vedklyvning, tröskning och sörptillverkning försiggick under dagens lopp i närheten av den imponerande veterantraktorparken.

– Vi vill visa hur Finland byggdes upp efter andra världskriget. Gamla landmotorer används som drivkraft i samband med arbetena, säger Håkan Stenfors.

Är ni nöjda med det nuvarande konceptet. Eller kan veterantraktorfesten i Malax utvecklas ytterligare?

– Egentligen är det endast stenkrossning som saknas i urvalet av arbetsdemonstrationer. I övrigt är vi nöjda med det aktuella konceptet.

– Inträdet till utställningen är fritt. Men det är möjligt att ge ett frivilligt bidrag. Vi har till och med hittat en 50 euros sedel i bidragslådan. Den familj som donerat den summan måste verkligen vara nöjda med tillställningen.

Enligt Håkan Stenfors slöt 2.091 personer upp till veterantraktorfesten i år vilket är 46 färre än under 2017. Ingen stor förändring i uppslutningen alltså.

– Vi är mycket nöjda, kommenterade Stenfors.

Veteran 5
Störvässning var ett av de klassiska arbeten som demonstrerades.