Tema

Vuxenutbildning kräver aktivitet

Att studera som vuxen är i regel annorlunda än inom utbildning för unga. I vuxenstudierna kan du kombinera arbete och studier, men det är ett pussel att kombinera arbete, familj och studier. Det lönar sig att ordna med finansieringen av studierna innan du inleder vuxenstudier.

Nu för tiden kan tidigare studieprestationer räknas till godo. Oberoende av om du inhämtat din kompetens genom studier, arbete eller på fritiden räknas den till godo i din examen. Du blir alltså snabbare färdig och din studietid förkortas.

Vuxenutbildning kräver egen aktivitet. Du måste själv ta kontakt med läroanstalterna. Ansökningstiden och -sättet varierar mellan olika utbildningar. När det gäller vuxenutbildning lönar det sig att bekanta sig direkt med utbildningsanstalternas egna hemsidor, alla utbildningsalternativ på det här området kommer inte nödvändigtvis fram på studieinfo.fi.

Ansökan till yrkesinriktad vuxenutbildning skickas direkt till läroanstalten. Inom yrkesinriktad vuxenutbildning varierar ansökningstiden. Oftast är ansökningstiden fortlöpande (kontinuerlig ansökan) och läroanstalterna fyller studieplatserna längs med året.

Yrkesutbildning för vuxna

Som vuxen kan du avlägga en yrkesinriktad examen flexibelt vid sidan av arbetet. Det kunnande som du skaffat dig i arbete och intressen beaktas då du avlägger utbildning och examen.

Yrkesinriktade examina är yrkesinriktade grundexamina, yrkesexamina och specialyrkesexamina. Den tid som går åt för att avlägga examen är beroende av din grundutbildning och ditt tidigare kunnande.

I en yrkesinriktad grundexamen visar du att du har breda grundläggande yrkesfärdigheter för olika uppgifter inom en bransch. Du kan dessutom få färdigheter för företagande och sådana kunskaper och färdigheter, som krävs för fortsatta studier. En yrkesinriktad grundexamen omfattar vanligen 180 kompetenspoäng.

I en yrkesexamen visar du att du har sådan yrkesskicklighet som krävs i arbetslivet, som är djupare än den som krävs för grundexamen eller för specifika arbetsuppgifter. En yrkesexamen omfattar 150 eller 120 kompetenspoäng.

I en specialyrkesexamen visar du att du har sådan yrkesskicklighet som krävs i arbetslivet, som är djupare än den som krävs för yrkesexamen eller innefattar mångprofessionellt kunnande. En specialyrkesexamen omfattar 180 kompetenspoäng.

Läroavtal

Inom läroavtalsutbildning kan du avlägga en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen. Läroavtalet bygger på ett arbetsavtal.

Med ett läroavtal avlägger du examen i praktiska uppgifter på arbetsplatsen. Du får handledning av arbetsplatsutbildaren på arbetsplatsen och kompletterar inlärningen med teoretiska studier. Du måste ha en lämplig arbetsplats för att kunna göra upp ett läroavtal. De lokala läroavtalsutbildningsanordnarna hjälper dig med att göra upp läroavtalet samt med att planera utbildningen.

Högskolestudier för vuxna

Som vuxen kan du studera inom utbildning som leder till yrkeshögskolexamen, högre yrkeshögskolexamen, öppen yrkeshögskolundervisning eller avgiftsbelagd fortbildning. Inom vuxenutbildning vid yrkeshögskola förverkligas undervisnings- och andra arrangemang så att du vid sidan av arbetet kan avlägga en examen.

Utbildningar som leder till yrkeshögskolexamina ingår i den gemensamma ansökan. Till en del utbildningar söker man i separat ansökan. Om du har genomfört studier omfattande minst 60 studiepoäng, kan du via den s.k. öppna leden söka till examensstuderande vid en yrkeshögskola.

Vid universitet kan du som vuxen studera för universitetsexamen, inom universitetens fortbildning (inklusive specialiseringsstudier) eller inom den öppna universitetsundervisningen.

Du söker till utbildning som leder till universitetsexamen genom den gemensamma ansökan eller i separata ansökningar. I gemensam ansökan kan du samtidigt söka till flera universitet. I separat ansökan söker du direkt till det universitet som ordnar utbildningen.

Till studier som leder till yrkeshögskole-, högre yrkeshögskole- eller universitetsexamen söker du via en gemensam ansökan. Universiteten kan också ha separata antagningar, varvid ansökan skickas direkt till universitetet.

Inom många branscher finns det skräddarsydda magisterprogram och andra utbildningar till vilka antagningen sker separat. Vid universitet kan du också avlägga vetenskapliga fortsättningsexamina (licentiatexamen och doktorsexamen).

Om du har genomfört studier omfattande minst 60 studiepoäng, till exempel som öppna högskolestudier, kan du söka via den s.k. öppna leden till examensstuderande vid universitet.