Skogsbruk

Vinterföret underlättar
avverkningar i Österbotten

Avverkningsläget i Österbotten följer i stort sett den nationella trenden med en liten ökning av de planerade avverkningarna. Efter en lugnare försäsong blev senhösten ovanligt livligt beträffande antalet anmälningar om användning av skog, uppger Finlands skogscentral.

Mårten Lövdahl, chef för näringstjänster vid Finlands skogscentral ser två huvudorsaker till den ökade avverkningen i slutet av hösten. Dels fällde septemberstormen Aila hundratusentals kubikmeter virke i Österbottens kusttrakter, dels är de internationella konjunkturerna på sågvaru- och cellulosamarknaden positiva.

– Köldperioden under januari och februari har underlättat aktiviteten i skogen. Genom att ploga eller trampa tillfälliga körstråk fryser underlaget och det är möjligt att nå vinteravverkningarna, säger Lövdahl.

Snöläget gör dock att fokus nu riktas mot slutavverkningar och grövre bestånd. De självverksamma skogsägarna har nog redan tvingats kasta in handduken gällande upparbetningen av vindfällen på grund av snömängden i skogen.

Även för maskinerna är det svårt att hantera liggande och fastfrusna träd eftersom främst rotkapningen är vansklig.

– Åtgärder i skogen skall i första hand planeras på skogens villkor i stället för att vänta på högsta pris. Vissa beslut blir skogsägaren helt enkelt tvungen att göra snabbt, till exempel vid stormskador och insektsangrepp. Andra insatser kan han bestämma om under ett längre tidsperspektiv, exempelvis plantskogsvård, röjningar eller förnyelsavverkningar. Viktigast är i alla fall att hålla sig uppdaterad om läget i skogen och ha en plan hur arbetena ska förverkligas, säger Lövdahl.