Viljatavastia 2 A Webben
Jyrki Leppälä, till höger, och Karl Åberg är båda jordbrukare. Här framför Åbergs tork i Ingå. Spannmålshandel är Vilja-Tavastias främsta uppgift.
Tema

Vilja-Tavastia är
spannmålssektorns första
producentorganisation

Andelslaget Vilja-Tavastia har nu beviljats status som producentorganisation av Livsmedelsverket. Det är den första aktören inom spannmålssektorn i Finland som erhållit den här statusen.

Vilja-Tavastia grundades för sju år sedan som ett andelslag. Som namnet säger var en stor del av medlemmarna i början från Tavastland. Idag har man 650 medlemmar och nu också från andra delar av landet.

– Under de senaste åren har vårt medlemsantal vuxit rejält, säger Vilja-Tavastias styrelseordförande Jyrki Leppälä.

83.000 hektar av tröskbara grödor

Medlemmarnas hos andelslaget noterade areal är 83.000 hektar och där finns inga så kallade gröna arealer med, utan det är fråga om grödor som man kan skörda med en skördetröska för spannmål.

Vilja-Tavastia är växtodlarnas andelslag som i första hand sysslar med spannmålshandel (försäljning) och i andra hand sysslar med mindre satsningar på gödsel, utsäde och bränsle (anskaffning).

– Det här är det som vi sysslat med hittills och som fungerat för oss, tyngdpunkten ligger definitivt på spannmålshandel, säger Seppälä.

Viljatavastia 1 Webben
Jyrki Leppälä, till höger, och Karl Åberg diskuterar andelslagets Vilja-Tavastias framtid och hur man nu borde gå vidare och utveckla verksamheten efter att man fått producentorganisationsstatus.

En aktör som jobbar för växtodlaren

Vilja-Tavastia är en oberoende aktör som jobbar för växtodlarens sak. Medlemmarna har inte ett försäljningstvång. Andelskapitalet per medlem är 300 euro och andelslagets löpande kostnader täcks med försäljningsprovisionen.

Ungefär hälften av spannmålen man hanterar är foderspannmål och hälften spannmål för livsmedelsindustrin. Att organisera sig som ett andelslag, och nu även med producentorganisationsstatus, möjliggör också exportsatsningar.

Men Leppälä är också noggrann med att understryka att man enbart satsar på exportmarknaden om man får ett bättre pris på den.

– Direkta effekter av att vi nu fått status som producentorganisation är att det som producentorganisation är möjligt att diskutera prisbildningen friare. Det möjliggör också försäljning till Försörjningsberedskapscentralen samt beaktar bättre olika laglighetsaspekter överlag, säger Leppälä.

En kanal till för jordbrukaren

Karl Åberg, jordbrukare i Ingå, anslöt sig för ett och ett halvt år sedan och har nu suttit med i styrelsen i ungefär ett års tid.

– Jag anslöt mig, med tanke på gårdens fördel, jag har hittills köpt gödsel via andelslaget. Jag ser medlemskapet som en kanal till för spannmålshandel och inköp av produktionsinsatser. Som odlare är det viktigt att ha tillgång till flera olika kanaler, säger Åberg.

Hur ser då framtiden ut för Vilja-Tavastia?

– Dels vill vi växa och få allt större volymer, men så vill vi också utveckla vår spannmålshandel. Nästa steg gällande det är säkert att ha tillgång till ett fysiskt lager, sannolikt på hyra, säger Jyrki Leppälä.

FOTNOT: Jyrki Leppälä är jordbrukare och styrelseordförande för andelslaget Vilja-Tavastia, men jobbar också som VD för familjeföretaget Trans Farm i Riihimäki. Trans Farm köper upp kummin och oljehampa.