Dsc01073
Nu ska en våtmark och sedimenteringsbassäng för att minska näringsutsläppen från 114 hektar skogsmark skapas av de åländska agrologerna Ulla och Tage Eriksson på Hammarudda gård.
Jordbruk

Våtmark vid Ålands hav
blir film med råd och tips

Åländska agrologerna Ulla och Tage Eriksson på Hammarudda gård i Jomala på Åland fick i fjol Världsnaturfonden WWF:s pris som ”Östersjöns miljövänligaste jordbrukare” i Finland. Nu ska de skapa en våtmark och sedimenteringsbassäng för att minska näringsutsläppen från 114 hektar skogsmark.

– Det har visat sig att avrinningen från skogsmarker kan medföra större näringsbelastning än man tidigare trott och här kan vi med en relativt liten insats minska vattenflödet ut i Ålands hav, säger Tage Eriksson, som tidigare varit både tf vd och styrelseordförande för Ålands Producentförbund ÅPF.

Genom att gräva en ca 85 meter lång fördämningsvall skapas en våtmark på 0,5 ha. Via ett rör ska den konstgjorda insjön kunna tömmas för att kunna gräva bort bottensediment från den tillfälligt tömda dammen.

– Den ska också fungera som en ”fågelsjö”och då är det till fördel för produktionen av fågelmat i form av gräs och insekter om dammens yta tillfälligt kan sänkas för att emellanåt låta gräset växa till sig på grundare ställen.

Grävningsarbetet för våtmarken inleds i sommar när vårflödet stannat upp. Projektets budget är 6.870 euro och Leader Åland har beviljat ett bidrag på knappt 5.500 euro med motiveringen att våtmarken minskar utsläpp av näringsämnen och förbättrar vattenmiljön inom och runt Åland.

Film på Youtube ska ge markägare inspiration

Leader Ålands verksamhetsledare Alexandra de Haas påpekar att våtmarksprojektet ökar medvetenhet och engagemang om miljövård hos lokalbefolkningen. Dessutom kan det användas som modell för andra jord- och skogsbrukare.

Arbetet med våtmarken ska bli en film som läggs upp på Youtube så att andra markägare får ”inspiration, tips och lärdomar” om hur man praktiskt förverkligar ett liknande projekt från idé till färdig våtmark.

FOTNOT: Närmare information om projektet finns här.