Varbruk 2
Enligt Robert Ottosson är de östnyländska styva lerjordarna särskilt hårda och svårbearbetade den här våren. Harvningstraktorn körs av hans son Rasmus Ottosson. Harven Kuhn Prolander från Lantmännen används i testsyfte för tidningen Käytännön Maamies. Turligt nog råkade Ottosson igen vinna ett lotteri som AGCO ordnade och erhöll en Fendt traktor för två veckor under vårbruket. Kraften behövs minsann till harven.
Jordbruk

Vårbruket igång också i
östra Nyland och Kymmenedalen

Robert Ottosson förberedde sådd av camelina i västra Borgå när Landsbygdens Folk hälsade på senaste veckas fredag. Trots det ihållande kyliga vädret och fuktiga odlingsjordar så är vårbruket nu i gång i nästan hela landet.

– Vi kör två harvningar före sådd. Först en harvning, sedan en besprutning med devrinol och sedan en harvning till. Och i den såbädden sår vi sedan. Camelinan har ett litet frö som ska placeras på 1-2 centimeters djup. Det är också ett frö som inte heller har oändligt med skjutkraft och därför är fröplaceringen viktig, säger han.

Ottosson har odlat oljeväxten Camelina i fem års tid. Enligt honom är camelinan lättare att odla än vårrybs och -raps.

– Jordlopporna bryr sig inte alls om den, rapsbaggarna är skonsammare mot den jämfört med rybs och raps. Kålmal och sannolikt också gammafly är det man främst behöver vara orolig över, säger han.

Camelinas växttid är ungefär samma som för vårrybs. Prisbilden för camelina har varit relativt stabil och det är Janakkalan piensiemen som köper Ottossons camelina.

Maltkornet är redan sått

Tidigare har Ottosson redan sått 28 hektar maltkorn Vanille.

– Jordarna här på Karleby gård i västra Borgå, som jag arrenderar, torkar upp tidigt och vi har kommit igång hyfsat bra. Däremot är våren aningen senare i år än den brukar vara och så är också de östnyländska styva lerjordarna ännu hårdare den här våren jämfört med tidigare år, säger han.

Varbruk 1
Robert Ottosson, växtodlare i Borgå, tror på en mångsidig växtföljd. Senaste veckas fredag förberedde han sådd av camelina på Karleby gård i västra Borgå. Man harvar en gång, besprutar med devinrol mot ogräs, harvar en gång till enligt behov och sår. Därefter kör man ännu en vältning för att säkerställa etableringen.

Och fortsätter:

– Inte trodde man att det sist och slutligen sedan skulle vara så här torrt i jorden efter alla dessa bakvintrar vi upplevt i år, säger han.

Vidare ska Ottsson så foderärten Ingrid och vårvetena Sibelius och Sertori, en del gröngödsling och landskapsväxter samt anlägga fleråriga kryddgrödan kummin.

– Jag försöker ha en rätt så mångsidig växtföljd, både av odlingsmässiga och ekonomiska orsaker. Det är sällan klokt att lägga alla ägg i en och samma korg, säger han.

Kummin går nu att anmäla som markförbättringsgröda under anläggningsåret.

Med hopp om en bättre odlingssäsong

Robert Ottosson är växtodlare i Borgå. Hemgården Mickels ligger i Saxby, men han arrenderar åker i flera olika byar i västra Borgå.

På veckoslutet flyttades harven hem till Saxby och harvningen för ärtsådd påbörjades där. Därefter blev det sådd och vältning.

– Överlag önskar jag mig en bättre odlingssäsong efter flera besvärliga år. Det har varit regnigt i maj som fördröjt vårsådden vissa år, men framför allt har ju torka och hetta varit det stora, återkommande problemet som kraftigt reducerat skörden, säger Ottosson.

Håller vädret i sig så har han alla tröskbara grödor sådda den här veckan. Vårvetet står i tur efter ärterna. Vårbruket har nu på allvar kommit igång också i östra Nyland och Kymmenedalen.