Vaxtskydd 1
Det är ett stort bekymmer för bland annat äppelodlarna när effektiva växtskyddsmedel förbjuds samtidigt som handläggningen av ersättande preparat dröjer alltför länge hos kemikalieinspektionen Tukes.
Jordbruk SLC

Växtskyddsindustrin
klagar hos JO om långsam
behandling hos Tukes

Säkerhets- och kemikalieinspektionen Tukes förbjuder användningen av bekämpningsmedel som fått dispens i exempelvis Danmark och Sverige. Dessutom är utvärderingsprocessen så försenad i Finland att växtskyddsindustrin och andra branschorganisationer har skickat klagomål till riksdagens justitieombudsman. Det här berättade Tomi Pousi från Frukt- och Bärodlarnas förbund HML på SLC:s och Ålands producentförbund ÅPF:s gemensamma utbildningsdag i Mariehamn.

Tomi Pousi är magister i agrikultur-forstvetenskap (AFM) och har bland annat arbetat på Potatisforskningsinstitutet och Naturresursinstitutet Luke. Efter anställning på företaget Verdera Oy som är specialiserat på biologiska växtskyddsmedel och biostimulanter har han nu jobbat drygt fyra år som specialist på HML med bland annat bekämpningsmedel samt deras godkännanden för frukt- och bärodlingar.

Hans omfattande genomgång av läget om tillgängliga växtskyddsmedel innehöll inga nyheter för Ålands Hushållningssällskaps frukt- och bärodlingsrådgivare Pernilla Gabrielsson. Men hon beskriver det som ”absolut ett problem” att besluten från Tukes dröjer så länge.

– Exempelvis ansökan om registrering av preparatet Coragen lämnades in på våren 2023 med förhoppningen att det skulle kunna användas i år, men något beslut har ännu inte kommit, konstaterar hon.

Men Coragen har ändå tack vare 120-dagars ”nödlovstillstånd” kunnat användas på Åland och i övriga Finland. Medlet har visat sig fungera bra också mot rönnbärsmal, som inte finns i Mellaneuropa.

Klarar inte EU:s tidtabell

Tomi Pousi konstaterar att utvärderingsprocesserna för bekämpningsmedel är kraftigt försenade i Finland och de registreringar som nu görs håller sig inte inom EU:s tidsfrister.

Växtskyddsindustrin (Kaste) samt yrkes- och branschorganisationer har därför klagat hos Tukes, som hänvisar till bristande resurser. Växtskyddsindustrin har också sänt ett klagomål till riksdagens justitieombudsman.

Yrkes- och branschorganisationer har dessutom utformat ett gemensamt stödbrev med förhoppningen att få mera inflytande över tillståndsprocesserna.

– Vi hoppas att detta småningom ska ge Tukes mera resurser. Samma typ av klagomål har i alla fall gett myndigheterna större resurser både i Sverige och Estland, påpekar Pousi.

Vaxtskydd 2
Sakkunnige Tomi Pousi från Frukt- och Bärodlarnas förbund HML jobbar med bland annat bekämpningsmedel samt deras godkännanden för frukt- och bärodlingar.

Användning vart tredje år

I sin långa och heltäckande översikt av nuläget för bekämpningsmedel berättade Pousi bland annat att Carbon Kick Booster på tillverkarens begäran har tagits bort från marknaden. Försäljning är tillåten till 31.8.2024 och användningen måste upphöra den 31.8.2025.

– Men produkten, som heter Kasvu Puusteri, kan användas som biostimulant i framtiden, trodde Pousi.

Han berättade också att nya så kallade ”minor use”-tillstånd har beviljats för flera produkter. Det handlar då om preparat som redan är godkända i Finland och tack vare ”minor use” undantagsvis också får användas på andra grödor.

En sådan produkt är exempelvis Fibro, som används mot skadegörare på flera olika bärväxter.

Men för att skydda markorganismer får medlet eller andra produkter som innehåller paraffinolja inte användas på friland mer än vart tredje år på samma odlingsblock. Begränsningen gäller även i tunnlar.

Gamla preparat får nya versioner

Preparatet Matrigon 72 SG som används på jordgubbar ska enligt beslut av Tukes tas bort från huvudtillståndet, men registreringsinnehavaren har överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen så beslutet kan fortfarande ändras.

Också Movento SC 100 tas bort från registret, men får säljas till den 31.10.2024. Användningen ska upphöra senast 31.10.2025.

Försäljningen av Hallmark Zeon och Karate Zeon-tekniikka i nuvarande sammansättning upphör den 30.9.2024, men medlet får användas ända till den 30.9.2025. Växtskyddsmedlet Madex får inte säljas efter den 31.10.2024, men användning är tillåten fram till den 31.10.2025.

– Men registrering har gjorts för nya versioner och vi hoppas att nya Hallmark Zeon, Karate Zeon-tekniikka och Madex Top kommer att vara klara senast till säsongen 2026, berättade Pousi.

Pousi berättade också om EU:s beslut att med tio år förlänga tillstånden för produkter med glyfosat som verksamt ämne eftersom risken för att ämnet ska vara cancerframkallande har omvärderats på basen av nya forskningsdata.

– För tillfället kan godkännandet för många växtskyddsmedel med glyfosat vara giltiga till den 15 december 2024, men det kan ske vissa ändringar i framtiden, bedömde Pousi och betonade att den produktspecifika informationen om växtskyddsmedel alltid bör kontrolleras via Tukes webbservice KemiDigi.

Sista nödlovet för medel mot fruktträdskräftan?

Medlet Merpan 80 WG med det verksamma ämnet kaptan, som används för att bekämpa fruktträdskräfta (Neonectria ditissima) på äpple och päron, har fått dispens för perioderna 20 april-18 juni och 1 oktober-29 november 2024.

– Höstbehandlingar kan nu göras lite senare på hösten på grund av senare lövfällning. Tyvärr kan det dock vara sista nödlovet för Merpan eftersom det finns vissa miljöproblem som kan medföra att produkten i framtiden endast får användas i växthus. Men det här är ännu inte bekräftat, förklarade Pousi.

Han berättade att HML snart också ansöker om ”minor use”-tillstånd för preparatet Orius 200 EW (tebukonazol) för att bekämpa fruktträdskräfta (Neonectria ditissima) på äpple och päron och svampsjukdomar hos vinbär och buskblåbär.

Vaxtskydd 3
Ålands Hushållningssällskaps frukt- och bärodlingsrådgivare Pernilla Gabrielsson beskriver det som ”absolut ett problem” att besluten från Tukes dröjer så länge.

Godkännande efter branschens protester

För bekämpning av rönnbärsmal i äppelodlingar och bekämpning av plommonvecklare i plommon har preparatet Coragen 20 SC (klorantraniliprol) beviljats dispens mellan 10 maj och 6 september i år.

– Tukes gav först inte sitt godkännande, men tack vare insatser från rådgivarna samt jord- och skogsbruksministeriet ansågs det motiverat att tillåta produkten, avslöjade Pousi och  berättade att Tukes nu behandlar en ansökan om att ge medlet ett huvudtillstånd.

Också preparatet Harpun (pyriproxifen) för bekämpning av äppelvecklare och andra vecklarfjärilsarter samt rönnbärsmalar i äpple har fått dispens från 10 maj till 6 september.

– Men vi vet ännu inte om den har effekt mot rönnbärsmal. Det är viktigt med mera praktisk erfarenhet så att vi får veta om det är klokt att satsa på den här produkten.

Nödlov för preparat mot spinnkvalster

HML har också ansökt om nödlov för Danitron 5 SC som används för bekämpning av fruktträdsspinnkvalster i äppel- och päronodlingar samt mot jordgubbskvalster och växthusspinnkvalster i jordgubbe på friland.

Men Tukes beviljar inte längre dispens för Danitron på friland eftersom det i EU finns vissa begränsningar för det verksamma ämnet fenpyroximat.

– Inte ens med de högsta riskhanteringsåtgärder som tillämpas i Finland kan man få ner riskerna för vattenlevande organismer till en acceptabel nivå. Danitron kommer inte att få nödlov i Finland, men samtidigt är det möjligt att använda preparatet på fruktodlingar i Sverige, konstaterade Pousi förvånat.

Eftersom Danitron inte längre kan få dispens har HML ansökt om ett nytt nödlov för äpple- och päron för produkten Milbeknock. Ansökan skickades in i april och HML hoppas att utvärderingen blir klar i juni.

Varierande tolkningar i EU:s medlemsländer

Tomi Pousi berättade att det generellt har blivit svårare att få dispenser i nödsituationer. Efter ett prejudikat i fjol från EU-domstolen har nämligen EU:s juristmöte slagit fast att ett enskilt medlemsland inte får ge dispens ens i nödsituationer för produkter som innehåller förbjudna verksamma ämnen eller om det verksamma ämnet inte har godkänts i kommissionens tillämpningsförordning.

I praktiken innebär detta att ett verksamt ämne eller en produkt som endast får användas i växthus inte bör ges nödlov för friland.

– Bland andra fenpyroximat /Danitron 5 SC eller abamectin/Vertimec, men kanske också kaptan/Merpan, nämnde Pousi som exempel.

Kommissionen ger dock inga skriftliga tolkningsinstruktioner till medlemsländernas myndigheter. Varje medlemsland kan därför fatta beslut på basen av EU:s juristmöte.

– Därför varierar tolkningarna väldigt mycket inom medlemsländerna. Tukes följer strikt EU:s rekommendationer, medan exempelvis Danmark har beviljat Reglone nya nödlov för vintersäsongen, konstaterade HML-experten.