Dsc 3854
Den nya webbplatsen Växtkraft samlar och koncentrerar information om olika projekt i växthusbranschen. Målet är att en inloggningsfunktion för ÖSP-anslutna växthusodlare ska vara i skick i slutet av september, säger Moa Sunabacka, projektanställd i Lyftkraft.
Jordbruk SLC

Växtkraft – en splitterny digital
plattform och materialbank

Avsikten är att styra digital information om olika aktuella växthusprojekt till ett och samma ställe på nätet. Webbplatsen Växtkraft förverkligar detta mål. Ambitionen är att sajten ska vara fullt utvecklad i slutet av september.

I början av september såg den nya webbplatsen Växtkraft, som hittas under adressen www.vakra.fi, dagens ljus.

– Tanken är att den här sajten ska ha rollen av en övergripande materialbank och digital plattform för utveckling av växthusbranschen. Något liknande har inte funnits tillgängligt tidigare, säger Moa Sunabacka.

Under det pågående växthusprojektet Lyftkraft har idén om ett skapa ett enhetligt informationspaket mognat fram, berättar en av initiativtagarna Moa Sunabacka.

– Att samla all information om aktuella växthusprojekt på samma plats gör saker och ting enklare och smidigare i praktiken och mindre tidskrävande. Tidigare har vi exempelvis varit tvungna att mejla och skicka ut rapporter och meddelanden om enskilda projekt, säger Sunabacka.

Moa Sunabacka hoppas att växthusodlarkåren ska förhålla sig positivt till och dra nytta av den nya webbplatsen som förmedlar information till såväl yrkesfolk som allmänheten.

– För närvarande håller vi på att utveckla en inloggningsfunktion för ÖSP-anslutna växthusodlare som kommer att ha möjlighet att logga in för att ta del av exklusiv, yrkesrelaterad information. De får dessutom tillgång till ett diskussionsforum där de kan diskutera kring aktuella och relevanta ämnen.

– Målet är att arbetet med inloggningsfunktionen ska vara klart till slutet av september. Vi planerar också att göra en finsk version av sajten. Huruvida informationsmaterialet kommer att översättas till finska är dock öppet än så länge, säger Sunabacka.

Tre pågående och ett avslutat projekt

Växtkraft-sajten innehåller aktuell information om tre pågående växthusprojekt samt det avslutade projektet Innoväxthus. Både dokument och videor kommer att finnas utlagda i takt med att projekten framskrider.

Förutom på webbsidan görs det uppdateringar på Instragram-kontot.

Lyftkraft, som pågår till mars 2021, fokuserar på efterfrågestyrd växthusproduktion. Vilka slags produkter vill konsumenterna ha?

Man försöker allmänt taget utveckla en mera kundorienterad produktion och öka samarbetet mellan växthusodlare, packerier, handeln och andra anknutna aktörer.

Digitomkku, som är aktuellt fram till oktober 2021, är kopplat till databaserad växthusodling. Data samlas in på ett noggrant och systematiskt sätt för att senare möjliggöra djuplodande analyser av såväl planthälsa som olika slutprodukter. För närvarande deltar tre tomatodlingar och en paprikaodling i projektet.

Utvecklar bekämpningen av vita flygare

Jaustra, vars projekttid löper ut i mars 2023, är i sin tur ett projekt som syftar till att utveckla bekämpningen av vita flygare – den besvärliga skadeinsekt som grasserar i många växthus.

Finns det något aktuellt och speciellt att berätta angående de pågående projekten?

– Projektledaren Irene Vänninen är för närvarande stationerad vid Lukes forskningsanstalt i Jockis. Där fördjupar hon sig i ett aktuellt Jaustra-relaterat försök.

– Man undersöker bland annat kvävegödslingens inverkan på vita flygares utveckling och förökning på tomatplantor. Försöket kommer att pågå till oktober. Sedan kommer det att ta ett tag sammanställa resultat och information.

– Man håller som bäst på att samla in bilder om försöket. Dessa kommer att läggas upp på Växtkraft, säger Moa Sunabacka.