51255407 774044192954991 517813214394712064 O
De första stolparna för det danska vildsvinsstängslet sattes i jorden i Padborg senaste fredag inför ett stort internationellt pressuppbåd. FOTO: Miljø- og Fødevareministeriet
Jordbruk EU Marknad

Välbesökt byggstart för
danska svinstängslet

Byggandet av det danska vildsvinsstängslet har startat. De första stolparna sattes i jorden i Padborg senaste fredag inför ett stort internationellt pressuppbåd. På plats var bland annat BBC, Sky News, The Guardian och flera tyska medier.

Brittiska Guardian noterar att USA inte är det enda landet som bygger gränshinder. Skillnaden är att det danska stängslet ska hålla vildsvin, och inte människor, utanför landet. Det beror på att svinpesten hotar danska grisproducenter, förklarar tidningen.

De tyska medierna yttrar sig mer kritiskt. För tyskarna har de danska stängselplanerna blivit något av en symbol för nationell avgränsning. Nordtyska politiker från nästan alla partier uttalar sig reserverat om det nya stängslet.

Också från EU-håll kommer kritik. Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis kritiserade det danska projektet på måndagens ministermöte i Bryssel. Andriukaitis tror inte på stängsel som ett verksamt skydd mot svinpest.

Slöseri med skattemedel?

Stängsel längs gränserna mellan EU:s medlemsländer är slöseri med skattemedel, anmärkte Andriukaitis. EU stöder inte sådana metoder. Det gör inte heller livsmedelsmyndigheten Efsa.

Ett stängsel är inte tillräckligt effektivt för att begränsa rörligheten hos vilt. Djuren finner alltid en väg över gränserna via vägar eller vattendrag. I stället för att bygga stängsel mot svinpest borde medlemsländerna satsa mer på samarbete.

Andriukaitis medgav att stängsel med framgång har använts för att stoppa svinpest inom begränsade, smittade områden. Det går bra att hägna in en flock vildsvin med provisoriska stängsel men staket mellan EU:s medlemsländer är en helt annan sak.

Danska Naturstyrelsen är däremot nöjd över att det 70 kilometer långa stängslet nu ska bli verklighet. Skäl till glädje har också ägare och personal hos företaget SER Hegn i Fredericia, som vann byggnadsentreprenaden.

Ordern är värd 80 miljoner danska kronor, nästan 11 miljoner euro. Stängslet ska vara klart i slutet av året. Tidtabellen är snäv och jobbet krävande. Nu måste hantverkarna ge ordentligt med gas.

För SER Hegn är stängslet en utmaning som samtidigt ger en enorm publicitet. Projektet förutsätter en stor portion logistik och kan inverka stimulerande på stora delar av den danska byggnadsbranschen.

Byggnadsarbetet inleds i Padborg. Under de första två månaderna ska stängsel uppföras på sex separata och en kilometer långa sträckningar i Aabenraa och Tønder kommuner. Tekniken ska köras in vartefter, under arbetets gång.

Ska skydda Danmarks export

Stängslet blir 1,5 meter högt och ska grävas ned en halv meter i marken. Tjugo små hål ska lämnas i stängslet med 100 meters mellanrum så att småvilt som rävar och harar kan passera.

Dessutom ska stängslet ha 20 öppningar som garanterar en fri passage för människor och varor, enligt föreskrifterna i Schengenavtalet. Vid mindre gångstigar installeras grindar i stängslet.

Miljö- och matminister Jakob Ellemann-Jensen konstaterar att Danmark har alla skäl i världen att bygga stängslet. I kombination med en intensivare jakt är det möjligt att bryta smittokedjan för att minska risken att svinpest kommer in i landet.

Stängslet är bara en del av en lång rad åtgärder mot afrikansk svinpest som regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti enades om i mars förra året. Till samma kategori hör bland annat de skärpta reglerna för rengöring av djurtransporter.

Den danska grissektorn exporterar årligen produkter till ett värde av drygt 4 miljarder euro. Av hela exportvärdet går 2,5 miljarder till övriga EU och 1,5 miljarder till tredjeländer. Det är en motivering nog för att bygga stängslet, noterar Jakob Ellemann-Jensen.