Tlage3
Peter Hellström i Kronoby konstaterar att halmen fortfarande är för våt för att tas till vara i stora delar av norra Österbotten. Området har fått mycket regn den senaste tiden. För hans egen del är det ingen panik eftersom han fick halm för två år i fjol.
Jordbruk

Vädret hämmar tröskningen
i norra Österbotten

Höstens spannmålsskörd går mot sitt slut i Österbotten. Men i de norra delarna finns fortsättningsvis mycket otröskat. Mycket regn har hämmat skördearbetet och en liten brist på halm kan också uppstå på grund av det våta vädret. Men någon panik är det inte ännu.

– I söndags kom det regn och så kom det en ordentlig skur i måndags trots att det inte utlovades. Vädret har inte varit det bästa under de senaste veckorna, säger Peter Hellström, köttproducent i Kronoby.

Vädret har inte varit gynnsamt i Österbotten ur spannmålsodlarnas synvinkel. Det har regnat, varit frostnätter samt litet vind, vilket har hämmat arbetet med spannmålsskörden.

– Allt mitt foderkorn är moget att tröskas men på grund av vädret har jag bara hunnit tröska cirka trettio hektar. Jag har femtio hektar kvar och med bättre väder hade jag kommit betydligt längre, konstaterar Hellström.

Trots att Hellström har en del kvar upplever han ingen större panik. I tisdags var det soligt väder och då tog han direkt ut tröskan och fortsatte arbetet.

– Det har också utlovats lite soligare väder de kommande dagarna så då ska jag hinna få största delen av skörden tröskat.

Tlage6
Det har regnat mycket i de norra delarna av Österbotten som ligger efter skördemässigt jämfört med andra delar av landskapet. I tisdags kunde Peter Hellström ta fram tröskan och fortsätta arbete och till helgen har det också utlovats uppehåll.

Torken på fullvarv

Han har en tork tillsammans med en annan odlare och den har varit igång nästan dagligen i nästan en månad.

– Trots att det blivit stopp i skördearbetet med jämna mellanrum så har vi hunnit tröska en del. När det inte har gått att tröska har vi i stället torkat och det är först nu som torken inte har varit igång på ett par dagar. När vädret har varit bra har vi haft fuktprocenter på 18-20 men nu på sistone har den stigit till närmare 25 på grund av det inte har blåst eller varit soligt, förklarar Hellström.

Sanna Särs, landsbygdssekreterare i Kronoby och tillika dikoproducent samt smågrisuppfödare, ger en liknande bild. Mycket återstår att tröska och statistik om skördeläget i Österbotten, som publicerades av jordbrukets stöd och övervakning för några veckor sedan, stämmer inte enligt henne.

– I den statistiken framgick att 90 procent av kornet var tröskat i Österbotten, men det gäller inte för den norra delen av landskapet. I det skedet hade vi själva tröskat 3 av 47 hektar korn och jämfört med övriga Österbotten ligger vi långt efter här, säger hon.

På hennes gård är allt havre också otröskat men någon större oro för att det drar ut på tiden känner hon inte.

– Jämfört med tidigare år är stämningen inte alls lika uppgiven inom jordbrukarkåren. Tidigare år har vi haft det för vått eller för torrt och skördemässigt ser det ganska bra ut. Kanske man som jordbrukare också har sänkt ribban en aning för jag minns inte hur ett normalt år ska vara, säger hon och skrattar.

Tlage7
Om det inte blir torrare väder i norra Österbotten finns en liten risk för halmbrist i år. På grund av den senaste tidens regn är halmen för fuktig för att bala.

Halmen torkar inte

Det som däremot oroar djurgårdarna en aning är att halmen som inte har balats är för fuktig.

– Vi har kommit överens med grannar som inte har djur att lämna halm, men den ligger nu kvar i strängarna. Det går att svänga halmen för att lufta det, men om det inte blir torrare så finns det en liten risk för att en del gårdar kan få brist på halm, säger Särs.

Samma problem har Hellström.

– Det finns säkerligen risk för brist på halm om man inte får upp det som har tröskat. Det måste bli torrare. Men personligen är jag inte rädd för att det blir brist eftersom jag i fjol fick halm som räcker för två år.

Inte heller han vill klaga om man beaktar de tidigare svåra regniga åren.

– Skörden ser ut att bli riktigt god så någon foderbrist blir det inte att tala om. Första vallskörden blev dessutom mycket bra medan den andra var ungefär en fjärdedel sämre än normalt. Jag har inte ännu tagit den tredje och sista vallskörden men den ser i dagsläget relativt bra ut, åtminstone på de vallar som har gödslats.