Afc9B97A8Ecce7Cd Org
I mer än 25 års tid har Thyregod arbetat för att utveckla, producera och sälja radhackor. Väderstads förvärv inkluderar alla immateriella rättigheter till Thyregods sortiment av radhackor. FOTO: Väderstad
Maskin & teknik

Väderstad utökar
produktportföljen med
radhackor från Thyregod

Väderstad köper delar av det danska företaget Thyregod A/S. Detta innebär att hela det danska företagets sortiment av radhackor läggs till i Väderstads produktportfölj.

Thyregod A/S är ett danskt lantbruksföretag med rötter som går tillbaka till 1918. I mer än 25 års tid har Thyregod arbetat för att utveckla, producera och sälja radhackor. Väderstads förvärv inkluderar alla immateriella rättigheter till Thyregods sortiment av radhackor: produktfamiljen TRV inklusive Swingking.

Våren 2023 blir en övergångsperiod och Väderstad tar över det fulla ansvaret för de nya produkterna från och med 1 juni 2023.

– Vi ser det här som en väldigt bra affärsmöjlighet. Thyregods radhackor är en perfekt kombination med vår precisionssåmaskin Tempo, med vår såteknik för Proceed-konceptet och för framtidens hållbara och effektiva lantbruk. Förvärvet förkortar avsevärt vår tid till marknaden inom detta produktsegment, säger Henrik Gilstring, vd för Väderstad Group.

Genom åren har TRV-tekniken förfinats och optimerats in i minsta detalj, med en patenterad sektionslyft, otaliga justeringsmöjligheter och världens första kamerastyrda radhackare med individuella ramar som var och en styrs av en kamera.

TRV Swingking har en unik ramlösning som gör det möjligt att använda två ramar i en huvudram och därmed öka effektivitet och spara in antal överfarter för lantbrukaren. En annan styrka är den höga huvudramen tillsammans med en patenterad lösning för att lyfta radenheterna och på så sätt ytterligare minska risken för skador på de sådda grödorna – samtidigt som tidsfönstret för användning av radhackan ökar.

– Vi har sett ett stort behov av att lägga till radhackor i vårt produktutbud, genom att prata med våra Tempo-lantbrukare och titta in i framtiden så ser vi ett skifte mot alltmer mekaniska lösningar för ogräsbekämpning. I många fall kan det vara en utmaning att matcha en radhacka mot en såmaskin, men med det här förvärvet kan Väderstad erbjuda lantbrukare en helhetslösning, säger Wolfram Hastolz, Director Tillage Product Management på Väderstad.

I den inledande fasen av förvärvet, så kommer radhackorna att fortsätta säljas under Thyregods varumärke och tillverkas vid företagets anläggning i Danmark. Från och med juni 2024 kommer de bära Väderstads varumärke, mer detaljer kring detta kommer utannonseras inför Agritechnica 2023.