Vaderstad
Väderstad jubilerar. På bilden kombisåmaskinen Rapid 30.
Maskin & teknik

Väderstad firar 60 år av innovationer

Väderstad, ett av världens ledande företag inom jordbearbetning, sådd och precisionssådd, firade 60 år den 26 april 2022.

Allt började 1962, när Rune Stark och hans fru Siw från den lilla orten Väderstad i Sverige tröttnade på att använda klena och primitiva lantbruksredskap i trä. Rune föreställde sig något annat, en ny lösning som var hållbar och tillverkad i stål. 60 år senare lever hans progressiva tänkande och vilja att förändra och förbättra i allra högsta grad kvar.

Genom åren har Väderstad introducerat flera banbrytande innovationer som Rapid, den klassiska såmaskinen som löser flera olika arbetsuppgifter på en enda överfart, och Carrier som skapade ett helt nytt segment inom jordbearbetning när den lanserades 1999. 2012 introducerade Väderstad Tempo, en precisionssåmaskin som tog precisionssådden till nya höjder med sin hastighet och precision. Förra året introducerades Proceed, ett teknologiskt framsteg som kan placera vete och många andra olika utsäden på ett perfekt sådjup med millimeterprecision.

Väderstad har gett ut en film med anledning av sitt jubileum. Den hittas på YouTube.