Jordbruk SLC

Utbetalning kan dröja
för åländska krisstödet

Totalt 138 åländska odlare hade lämnat in ansökningar om stöd för skördeskador enligt det åländska krispaketet när ansökningstiden gick ut förra fredagen. Jordbruksbyråns chef Sölve Högman hoppas att ersättningarna kan betalas ut i maj, men påpekar att det kan dra ut på tiden eftersom stödet måste godkännas av EU, som haft en del tilläggsfrågor om stödpaketet.

Det åländska krisstödet betalas för lök, potatis, oljeväxter, grönsaker och  spannmål förutom foderkorn och vårvete samt för vall på växtodlingsgårdar.

Åland betalar däremot ingen ersättning för grödor enligt det riksomfattande stödsystemet. Cirka 240 jordbrukare från Åland har sökt ersättning från det statliga stödpaketet.

Enligt det åländska krispaketet, som redan preliminärt godkänts av EU, betalas det åländska stödet som en fast summa per hektar under förutsättning att skörden är 70 procent eller lägre än de normskördar som landskapsregeringen angett.

Men jordbrukare som genomgående haft en högre medelskörd än den fastställda normen kan också få stöd om det exempelvis på gårdens skifteskort finns dokumenterade uppgifter om skördarna för åren 2015-2017.

Stöd kan också beviljas för andra grödor än de som landskapsregeringen listat förutsatt att jordbrukaren kan verifiera gårdens medelskörd under samma treårsperiod.

De åländska krisstöden varierar mellan 55 euro per hektar för vall, spannmål och oljeväxter, 300 euro för potatis, 450 euro för lök och som mest 1.000 euro per hektar för övriga grönsaker.

Stödbeloppen kan sänkas om skadearealen visar sig vara större än beräknat så att lagtingets budgeterade 660.000 euro inte räcker till.

Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström har redan tidigare konstaterat att de beviljade stödpengarna inte alls täcker skördebortfallet på grund av förra sommarens svåra torka, men att pengarna blir en starthjälp för att köpa utsäde till den kommande odlingssäsongen.