Jordbruk Globalt

USA öppnar miljardstöd
för klimatsmarta farmare

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har ställt ett statligt stödpaket på sammanlagt en miljard dollar till förfogande för pilotprojekt som främjar innovativa och klimatsmarta jord- och skogsbruksmetoder.

Projektet Partnerships for Climate-Smart Commodities ska finansiera pilotprojekt med potential att skapa marknadschanser för amerikanska jordbruks- och skogsprodukter. Förutsättningen är att produkterna produceras på ett klimatsmart sätt.

Enligt ett pressmeddelande från USDA efterlyser ministeriet innovativa och kostnadseffektiva produktionsmetoder. Målet är att starta en uppsättning pilotprojekt med producenter som är redo att tänka om.

Vilsack vill för ändamålet engagera ett brett tvärsnitt av amerikanska företag inom jord- och skogsbruket. Det kan handla om småföretag eller samarbetsprojekt som skapar marknadsmöjligheter för nya och kostnadseffektiva produktionsmetoder.

Som klimatsmart produkt definieras en jordbruks- eller skogsprodukt som produceras med jordbruksmetoder som minskar utsläppen av växthusgaser eller binder kol. USDA hoppas på deltagare som representerar ett brett tvärsnitt inom jord- och skogsbruket.

Enligt Vilsack är målet att stimulera både den nationella och globala efterfrågan på klimatvänliga råvaror och bredda möjligheterna till marknadsföring. Detta ska på sikt gynna USA-producenternas konkurrenskraft.