Globalt Marknad

USA-farmare söker utväg ur mjölkkrisen

I USA har efterfrågan på mjölkprodukter för storkonsumenter rasat. I viktiga mjölkproducerande delstater som Wisconsin, Pennsylvania och Texas måste producenterna hälla ut sin mjölk. En handlingsplan ska stabilisera marknaden.

Efterfrågan på mjölk har minskat i USA som en följd av att hamburgerkedjor, restauranger, företagskantiner och skolor har stängt. Branschorganisationen International Dairy Foods Association IDFA utgår från att tio procent av USA-mjölkmängden är överskott.

Experterna varnar för ett brutalt år för de amerikanska mjölkproducenterna. Mjölkleveranserna väntas stiga ännu mer under våren. Redan i februari ökade mjölkmängden med 1,7 procent, strax innan marknadsproblemen trädde in.

I det skedet infördes till och med ransonering av mjölk i flera amerikanska stormarknader. Kunderna hamstrade mjölk i stora mängder och konsumentpriset steg tillfälligt. Men prisfördelarna nådde aldrig producenterna.

I de viktigaste mjölkproducerande delstaterna har mejerikoncernerna nu börjat uppmana farmarna att hälla ut sin mjölk. Än så länge får de betalt för sin mjölk men mejerierna har redan förberett producenterna på att det börjar bli dags att rikta fordringarna till staten.

Mjölkproducenternas centralorganisation National Milk Producers Federation NMPF och mejeriernas centralorganisation International Dairy Foods Association IDFA försöker nu stävja utvecklingen med en plan i tre etapper.

USDA ska titta på planen

Planen har redan presenterats för jordbruksministeriet USDA. Enligt förslaget ska alla mjölkproducenter sänka sin produktion med tio procent, utgående från situationen i mars 2020, uppger tidningen Wisconsin State Farmer.

Fram till september skulle en kompensation på motsvarande sex eurocent per kg mjölk betalas på den återstående delen, d.v.s. 90 procent av produktionen. Producenterna skulle dessutom kompenseras för den mjölk som måste hällas ut till följd av covid-19.

Kompensationen skulle betalas ut fram till juni 2020, då man räknar med att situationen börjar förbättras. Dessutom ska ett program för retroaktiv prissäkring (Dairy Margin Coverage Program) öppnas.

Mejerierna skulle samtidigt beviljas billiga krediter. Jordbruksministeriet förutsätts köpa upp mjölkprodukter som skulle skänkas till behövande. Urvalet mjölkprodukter i stormarknaderna skulle också utvidgas.

IDFA uppskattar att utbudet på mjölkprodukter överstiger efterfrågan med minst tio procent men skillnaden kan ytterligare öka säsongbetonat. Samtidigt stampar försäljningen av livsmedel ännu på stället.

Enligt IDFA-chefen Michael Dykes försöker branschen lägga fram möjligast mångsidiga instrument till ministeriets förfogande. Förhoppningen är att överbrygga skillnaden mellan utbud och efterfrågan utan att på sikt skada marknaden.

Planen ska nu presenteras för viktiga jordbrukspolitiker i kongressen, jordbruksminister Sonny Perdue och centrala beslutsfattare inom USDA och Vita Huset.