P059349 545772
Lantbrukskommissionär Janusz Wojciechowski har förståelse för de ekonomiska utmaningar som de planerade senarelagda stödutbetalningarna för med sig för de finländska jordbrukarna. Visserligen kom det inga konkreta löften om ändringar i de planerade tidtabellerna, men det gjordes en överenskommelse om att jord- och skogsbruksministeriets tjänstemän nu skall förhandla vidare i frågan med EU-kommissionens tjänstemän. FOTO: EU

Uppmuntrande diskussion i Bryssel om tidtabellen för stödutbetalningarna

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen träffade i tisdags lantbrukskommissionär Janusz Wojciechowski i Bryssel och diskuterade bland annat tidtabellen för stödutbetalningarna under den kommande CAP-perioden. Kurvinen framförde de ekonomiska utmaningar som de planerade senarelagda stödutbetalningarna för med sig för de finländska jordbrukarna.

Minister Kurvinen berättar för Landsbygdens Folk att diskussionerna var uppmuntrande.

– Samtalet fördes i god anda och kommissionären förstod den finländska oron för den nya betalningstidtabellen.

Visserligen kom det inga konkreta löften om ändringar i de planerade tidtabellerna, men det gjordes en överenskommelse om att jord- och skogsbruksministeriets tjänstemän nu skall förhandla vidare i frågan med EU-kommissionens tjänstemän. Enligt Kurvinen är målet en betalningstidtabell som är mer lik den nuvarande bekanta betalningsrytmen, än det förslag som presenterades tidigare i höstas.

Enligt minister Kurvinen är den stora frågan hur stor del av övervakningen som måste slutföras för att några betalningar skall kunna ske.

– Det här tycks vara ett problem främst för länderna i de norra delarna av EU. Enligt min uppfattning har Sverige och Estland uttryckt samma oro som Finland för betalningstidtabellen. Det här hänger samman med att skördetidpunkten här är senare, vilket också gör att övervakningen har en senare tidtabell, säger Kurvinen.

Livsmedelsverket publicerade tidigare i höstas en preliminär tidtabell för utbetalningen av stöden under de kommande åren. I det nuvarande systemet har en stor del av stöden betalats ut i oktober, men enligt Livsmedelsverket skulle utbetalningarna i fortsättningen istället ske i december. En betydande del av utbetalningarna skulle dessutom skjutas fram över årskiftet och istället betalas under våren och försommaren.