Sommaresa0712
Kvinnoutskottets resa till Kimitoön samlade drygt trettio deltagare i början av förra veckan. Bland programpunkterna fanns en båttur till Örö i Skärgårdshavet.
Jordbruk SLC

Underbara kvinnor vid vatten

Åbolands skärgård var målet för den årliga sommarutfärden som ordnas av SLC Nylands kvinnoutskott. Kimitoön och skärgården utanför tog emot vårt gäng med värme. Bokstavligen.

Gänget bestod av en busslast med över trettio bondkvinnor från Liljendal i öst till Bromarv i väst. Vårt första strandhugg skedde på Örö kustfort som öppnades för allmänheten sommaren 2015 och som sedan dess blivit ett av de mest populära turistmålen i Skärgårdshavets nationalpark.

Örö har en intressant historia som rysk sjöfästning under Peter den stores tid medan Finland var en autonom del av Ryssland. Efter att Finland blev självständigt verkade vår egen försvarsmakt på ön fram till slutet av 2014.

Naturen som ett smörgåsbord

I dag är ön en fullskalig turistattraktion med restaurang och hotell inhysta i rödmålade träbyggnader med vitmålad spetskant som härstammar från den ryska tiden. Gästhamnen lockar båtfolk både från när och fjärran.

Naturen på Örö erbjuder ett varierande smörgåsbord med allt från kala klippor till sandstränder, urskog och sällsynta växter. Längs naturstigar och tsartida kullerstensvägar kan turisterna ta sig fram till fots eller med cykel.

Ängarna upprätthålls av Westankärr gårds Highland cattle, höglandsboskap, fast i hettan fick vi inte syn på dem där de antagligen gömde sig i skuggan vid vattenbrynet.

Väl tillbaka i Kasnäs avrundades kvällen med vattengymnastik och simning både i bassäng och hav och givetvis en god middag och övernattning på Kasnäs badhotell.

Följande morgon styrde vi kosan mot idylliska Högsåra där vackra gamla lotshemman och en riktig Saltkråkan-miljö förvandlat ön till en av skärgårdshavets mest besökta. Farmors Café med sin höga mysfaktor och sina berömda tårtor har sannolikt också sin andel i dragningskraften.

Skärgårdsföretagaren och Högsårabon Jenny Örnell-Backman presenterade livet i ösamhället för oss. Det blev livfulla historier från tsar Alexander III:s många besök på ön, berättelser om lotsfamiljer och svunna tider och ett besök Jungfrusunds museum.

Tillsammans med sin man driver Örnell-Backman både gästhamn, uthyrningsverksamhet och ett småskaligt lantbruk. Säsongen är kort och intensiv och som turismföretagare ska du helst ha fler än 24 timmar i dygnet och dessutom vara utrustad med tålamod, påhittighet, öga för estetik och gärna också en god historia.

Lägg också till en känsla av genuin skärgårdsmiljö och god stämning och du kan fånga turistens hjärta som Högsåra gjort.

Söderlångvik och Westankärr

Tillbaka på Kimitoön var det dags för ett annat av traktens främsta besöksmål: Söderlångvik gård. Tidningsmannen, affärsmannen och konstmecenaten Amos Anderson köpte gården år 1927 och tillbringade sina somrar där, inte långt ifrån sin barndoms trakter.

Eftersom Amos Andersson aldrig var gift eller lämnade efter sig några arvingar, testamenterade han hela sin omfattande förmögenhet, inklusive Söderlångvik, till Föreningen Konstsamfundet. Idag fungerar gården som museum med Anderssons privata konstsamlingar och hemmiljö i fokus men med inslag också av nutidskonstnärer.

I karaktärsbyggnaden kan man denna sommar bekanta sig med konstnären Hans Rosenströms ljudinstallationer och videoverk medan Tiina Vainios utställning ”Underbara maskiner” pågår i det vackra ladugårdscaféet.

Söderlångvik gård är också känt för sina vidsträckta äppelodlingar som hör till landets största. I gårdscaféet kan man förutom hantverk också inhandla produkter från gården: äppelmust, honung och sylter.

Sommarutfärden avslutades på Örökossornas hemgård Westankärr gård på Kimitoön där pensionerade husbonden Mårten Forss berättade om gårdens nästan fyrahundraåriga historia.

Idag bedriver sonen Filip växtodling, jakt och djurhållning på gården. Förutom de långhåriga korna på Örö inbegriper djurhållningen både får, hästar och kalkoner.

Sommaresa0785
Mårten Forss välkomnade de nyländska damerna till Westankärr gård och berättade om gårdens historia och tankar om framtiden.