Jordbruk EU Marknad

Tyskland vill rädda
avtal med Mercosur

Frankrike och Argentina blockerar det planerade handelsavtalet mellan EU och Mercosur. Nu vill Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva träda in för att rädda avtalet.

Lula hänvisade till veckans toppmöte inom Mercosur. Enligt Lula uppstår alltid lämpliga ögonblick som kan utnyttjas för förhandlingar. Brasilianaren sade sig veta att EU har stort intresse för ett fördrag.

Olaf Scholz betonade att både Tyskland och Brasilien har intresse att enas om ett avtal. Det finns möjligheter och intresse för snabba förhandlingar mellan EU och de fyra Mercosurländerna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay.

Både Brasilien och Tyskland ser en enorm potential i ett sådant avtal. Brasilien är Tysklands viktigaste handelspartner i Sydamerika, anmärkte Scholz. Mer än 1.000 företag i Tyskland och Brasilien kan bidra till handeln.

Enligt Scholz skulle avtalet backas upp en majoritet i EU-rådet när innehållet väl har förhandlats fram. Han sätter tilltro till både pragmatism och vilja till kompromisser. Båda sidor har undertecknat en gemensam avsiktsförklaring om saken.

Tyska medier rapporterade på tisdagen att förhandlingarna mellan EU och Mercosur ligger nere för tillfället. Det är emellertid inte känt om samtalen kommer att avbrytas eller om ett frihandelsavtal kan bli aktuellt vid ett senare tillfälle.

Frankrikes president Emmanuel Macron drog sig denna vecka ur förhandlingarna. Till slut var alla ansträngningar att nå en lösning uppenbarligen förgäves. Det återstår att se om Tyskland och Brasilien ännu lyckas rädda handelsavtalet.

Läs också: EU-avtal med Mercosur får nobben av Argentina