Jordbruk EU

Tyska bondgårdar
får 135 miljoner euro

Det tyska jordbruksministeriet vill kompensera bondgårdar som lider av höga energikostnader, störda leveranskedjor och övriga negativa konsekvenser av kriget i Ukraina. Omkring 42.000 gårdar får dela på 135 miljoner euro.

Den gröna jordbruksministern Cem Özdemir lovar obyråkratiska utbetalningar utan onödigt pappersarbete och krångliga ansökningsförfaranden. Enligt beslutet kommer 41.913 tyska jordbruksföretag att beviljas det så kallade anpassningsstödet.

I praktiken går den största stödandelen till producenter av suggor, där 7.700 gårdar stöds med 57,7 miljoner euro. Den näststörsta andelen fördelas till 19.000 producenter av slaktgrisar medan kycklingproducenter är den tredje kategorin.

Mindre stödbelopp beviljas dessutom till odlare av sparris, vindruvor, sparris och trädfrukter. Det slutliga individuella bidraget bestäms av gårdens areal och antalet djur på basen av gällande EU-regler.

Den ansökningsfria processen är möjlig då omställningsbidraget är kopplat till klimat- och miljöstandarder som har definierats av EU. En mindre del av stödet går till nystartade företag. Gruppen av stödberättigade företag kan entydigt identifieras på förhand.

Enligt ministeriet kan omkring 40 procent av de tyska gårdarna som drabbas av nackdelar i samband med krisen i Ukraina kompenseras med finansieringen. Stödet är begränsat till högst 15.000 euro per gård. Cirka 3.800 gårdar erhåller detta maximibelopp.