49164310326 Ee2Fe6F298 O
”Ende Gelände”-aktivister marscherar över åkrar den 30 november ifjol. Demonstranterna aviserar fortsatta aktioner. FOTO: Ende Gelände/Peter Tkáč
Jordbruk EU

Tyska bönder i kläm mellan
energibolag och klimataktivister

Tyska klimataktivister gick nyligen in på fabriksområdet kring det indirekt Fortum-ägda kolkraftverket Datteln 4 för att protestera mot anläggningen. På kuppen lyckades aktivisterna trampa ned en närbelägen åker. Det var inte första gången.

Det nybyggda kolkraftverket Datteln 4 är ett omtvistat projekt i Tyskland. Aktivistgruppen ”Ende Gelände” kräver att Fortum ska stänga anläggningen redan innan den har tagits i bruk. Fortum är den största ägaren av energibolaget Uniper som driver kraftverket.

Kraftverket ska enligt planerna tas i bruk före sommaren men tyska miljö- och klimataktivister har fått korn på projektet. Enligt aktivisterna är det fatalt att starta nya kolkraftverk då kolkraften ändå ska avskaffas för att skona klimatet.

En söndag morgon i januari uppenbarade sig ett hundratal aktivister i närheten av kraftverket, bröt sig in på området och klättrade upp på maskiner och ett transportband. För att nå fram, vandrade aktivisterna tvärsöver en åker och skadade grödan.

Stämdes för skadegörelse

Enligt ett pressmeddelande från den lokala polisen i Recklingshausen har demonstranterna förorsakat ”väsentliga skador” på åkern, då mer än hundra personer promenerade över tegarna.

Bonden har nu stämt demonstranterna för skadegörelse och ställer anspråk på skadestånd. Enligt polisen vägrade demonstranterna att legitimera sig och försvårade identifieringen genom att klistra över sina fingertoppar.

För ändamålet bildade polisen en undersökningskommission som nu har identifierat demonstranterna. Aktivisterna måste räkna med skadeståndsanspråk från energibolaget och den drabbade bonden.

Det är inte första gången som demonstranterna inom ”Ende Gelände” trampar ned åkrar och grödor utan att ta hänsyn till bönderna. Den rikskända bondbloggaren ”Bauer Willi” (Bonden Willi) har skrivit mycket om fenomenet i sin blogg.

I fjol somras blev Bauer Willi, som egentligen heter Willi Kremer-Schillings, vittne till omkring 500 klimataktivister som i samlad tropp vandrade över persilje- och morotsodlingar på vägen till en demonstration mot ett dagbrott för brunkol i Rheinland.

D9U Co4 Lwk Aafx Pw
I fjol somras skövlade aktivister en morotsodling på väg till en demonstration mot kolbrytning. Beteenden som väcker föga förståelse hos bönderna. FOTO: Bauer Willi

Ingen större sympati för drabbade bönder

Enligt Kremer-Schillings hade demonstranterna kunnat undvika skadorna genom att välja en drygt hundra meter längre omväg. Han betraktar det som ett hån att förstöra odlingar för att i samma andetag proklamera räddning för bin och klimat.

Han dokumenterade spåren genom att lägga ut foton på sin blogg. En grön politiker gav direkt svar på tal. Dina morötter kan inte vara viktigare än klimatet, sorry, skrev politikern. Andra hänvisar till att bönderna får subventioner, alltså inget att bråka om.

Enligt Kremer-Schillings handlar det inte om ersättningar. Han påtalar bristande respekt. Om 500 demonstranter trampar över en åker och slänger overaller och munskydd i terrängen, frågar man sig vad man är värd som bonde, skriver han i sin blogg.

Stöd får Kremer-Schillings av jordbruksminister Julia Klöckner, som inte finner många sympatier hos demonstranterna. Hon karaktäriserar deras beteende som elitistiskt, ignorant och respektlöst.

Var och en som trampar ner grönsaksodlingar och förstör skörd och annan egendom, behandlar livsmedel på ett respektlöst sätt. Det tyder på ett trovärdighetsproblem för folk som uppger sig kämpa för ett bättre klimat, tillägger hon.

Demonstranterna aviserar fortsatta aktioner mot både Uniper och dagbrotten för brunkol i Rheinland. I maj mobiliseras protester mot Uniper kring Datteln 4. I augusti planeras ett stort evenemang vid brunkoldagbrotten i Rheinland.

”Ende Gelände” beklagar eventuella nackdelar för bönderna. Demonstranter kan i enstaka fall beträda åkrar och förorsaka skador. Anmäl i så fall skadorna hos oss per e-post, så kan vi betala en rimlig ersättning, skriver gruppen på sin hemsida.