Ostberg3 Aug23 Nvk
Med van hand styr Magnus Östberg tröskan över fältet. Han inledde med rågen för en vecka sedan. Denna vecka gäller det höstvetet.
Jordbruk

Tröskningen kom igång i Nyland

Magnus Östberg är odlare i Sjundeå endast ett kliv från gränsen till Ingå. Östberg inledde tröskningen för en vecka sedan, och uppfattar skörden som hygglig trots torkan.

– Rågen ser verkligen bra ut, medan höstvetet varierar. Men i alla fall har man något att tröska, säger Magnus Östberg som odlar totalt 70 hektar höstgrödor i Sjundeå.

Traktens bönder har börjat tröskat, och även Östberg inledde med rågen för en vecka sedan. Denna vecka gäller det höstvetet.

Ostberg Aug23 Nvk
Magnus Östberg tröskar som bäst höstvete i Sjundeå. För rågens del blev det en toppskörd i år.

Spännande maskinimport

Från den välkylda hytten på Östbergs Tucano-tröska går arbetet smidigt. Maskinen importerade Östberg själv från Tyskland år 2020.

– Före coronan var det ännu förmånligare priser i Tyskland. Jag tog tröskan till Hangö och körde hem den på fyra timmar. Det var riktigt spännande!

Dammet yr kring knivarna när de arbetar sig igenom det gyllengula säden.

– Så här har det aldrig varit tidigare, att höstsäden skulle vara torr. Men så regnade det ju inte en droppe i maj och juni. Och så ser man ju hur jordarterna påverkar i år.

Östberg odlar råg, höstvete och raps. I kontrast till fjolåret har maltkornet uteblivit.

– Som tur är, för de är ju väldigt dåliga i år. Efter den brist som uppstår nu är det väl dags igen nästa år.

– Rapsen ser också dåligt ut. Insekterna har angripit växterna, och nu är det älgarna som äter dem.

Enligt Östberg finns det åtminstone 16 älgar som strövar omkring i de närbelägna skogarna, och också på veteåkern ser man var de klampat fram. Det största problemet ligger ändå i de ständigt minskade möjligheterna att bekämpa de mindre djuren.

– Vi har inga insektsmedel som är effektiva mera. I den takt medlen förbjuds så kommer det ju snart inte att finnas någon oljeväxtodling kvar i Europa.

Ostberg2 Aug23 Nvk
Den regnfria försommaren har haft en tydlig inverkan på höstsäden.

Tajmning allt viktigare

Östberg är ändå positiv. Det blir toppskörd för rågen, och höstvetet avkastar runt 5 ton per hektar. Huruvida det blir ekonomi i det hela beror dock långtgående på när odlaren slagit fast priserna för spannmålet och när man köpt insatsmedlen.

– De som låste priserna för årets skörd på fjolårssidan gör ju helt vettigt resultat. Men med dagens priser så är det ju helt åt skogen att sälja spannmål.

Till detta kommer Yaras monopol, som Östberg tycker producentorganisationerna borde tackla i EU-domstolen.

– Det är ju helt absurt att en enda firma kan kontrollera allting. Igår när Yara öppnade steg gödselpriset genast med hundra euro.

Östberg optimerar där han kan. Hamnen ligger nära, och gödsel kan köpas från Estland. Rågen sålde han i fjol höstas under sådden, så där blir priset bra. Men den övergripande trenden är klar.

– Det avgörande är inte mera hur skicklig du är som lantbrukare – bäst lyckas den som tajmar försäljningslägena rätt.