Jordbruk EU

Trilogen om CAP startar
kanske redan i november

Coronakrisen fördröjer EU-institutionernas trepartsförhandlingar om nya CAP. Enligt de senaste uppgifterna siktar man i Bryssel på en start redan den 10 november, men en gemensam lösning väntas tidigast till påsken 2021.

EU-kommissionen, medlemsländerna och parlamentet har presenterat sina förslag till nya CAP. Nu måste förslagen jämkas samman i hårda trepartsförhandlingar. Men coronakrisen förvärras i Europa och ingenting är ännu säkert.

Förra veckan varnade det tyska EU-ordförandeskapet för omfattande förseningar på grund av det svåra coronaläget i Bryssel. Enligt den tyska webbtidningen Top Agrar har parterna trots allt enats om förhandlingsstart den 10 november.

Under den första rundan koncentrerar sig förhandlingarna på tidtabellen och organisatoriska frågor. Följande möte ska äga rum i början av december, då också innehållet ska tas upp till diskussion.

Ett förhandlingsresultat är däremot inte att vänta i ett så tidigt skede. Samtalen väntas pågå åtminstone fram till påsken 2021. Tvistefrågor är bland annat de nya miljöåtgärderna, som i EU-jargong går under beteckningen ”eco schemes”.

Miljöåtgärderna ska avlösa den gamla förgröningen, som enligt kommissionen inte har haft avsedd verkan. Till skillnad från förgröningen är miljöåtgärderna frivilliga för producenten, men vart och ett medlemsland ska forma egna individuella anbudspaket.

EU-parlamentet vill öronmärka 30 procent av CAP-medlen för miljöåtgärderna, medan medlemsländerna i rådet enades om 20 procent. Den slutliga andelen måste nu kompromissas fram i trilogförhandlingarna.