Skogsbruk Tema

Till skogs 4H

Skogen har alltid varit en av hörnstenarna i 4H-verksamheten och fastän tävlingar i skogsfärdighet minskat till ett minimum har tiden i skogen fyllts med skogsdagar där deltagarna planterar träd eller vildmarksläger med viltvård och skytte på programmet.

Vi tycker det är viktigt att erbjuda barn och unga möjlighet att vistas i skog och mark. För att utveckla en vana att röra sig i naturen men också en förståelse för skogens betydelse ur ett klimatperspektiv och en ekonomisynvinkel.

Forskning visar på skogens hälsoeffekter i form av sänkt blodtryck och puls, men skogen är också en stor resurs när vi tillsammans med medlemmarna funderar över åtgärder för att stävja klimatoron. Upp till två av tre ungdomar uppger att de känner klimatoro och de som mår bäst är de som vänder hopplöshet till aktion.

Genom att förmedla ”hard-core” kunskap om skogen som kolsänka, om trädets kapacitet att binda kol under hela dess livscykel och om vikten av professionell skogsskötsel bidrar 4H-verksamheten till att det i framtiden finns unga vuxna kapabla att ta hand om skogen så som detta ekonomiska kapital och klimatet fordrar.

När vi planterar en tallplanta inser vi våra möjligheter att göra åtgärder för miljön. När vi rör oss i skog och mark förstår vi bredden av vad skogen erbjuder – allt från inhemska bär och svamp till vildörter. Rejäla, klimatsmarta produkter för alla att njuta av.

Trots den allvarliga undertonen kring klimatåtgärder och de högre målsättningarna om skogsintresserade och -kunniga unga vuxna skall 4H:s skogliga verksamhet vara rolig och stimulerande. Ännu denna vår lanseras Finlands svenska 4H:s och 4H-föreningarnas gemensamma skogspalett – ett batteri av skogliga aktiviteter som bidrar till ökad kunskap, god samarbetsförmåga, ökad kreativitet och förhöjt välmående hos deltagarna.

Inför stundande lägersäsong gäller det för oss vanliga skogspromenerare att vara beredda på att möta 4H:are som letar spår av djur, gör stämplingsövningar, tillreder mat från skogen eller löser olika naturmysterium. Och mycket mer.

Genom aktiviteter i skogen vill vi också för en stund stanna upp och höra historiens vingslag. Landet vi lever i har byggts upp långt tack vare våra omfattande skogar. Vi har bränt tjära, fällt stock och byggt hus och fähus, producerat papper och cellulosa och skapat en stenfotsindustri. I dag utvecklas nya och innovativa produkter.

Och vi har en omfattande allemansrätt som ger oss alla en chans att njuta av skog och mark. Vi har våra rötter i trädkronorna.

Ann-Kristin Nyberg
verksamhetsledare, Sibbo 4H

Camilla Wahlsten
verksamhetsledare, Finlands svenska 4H