Jordbruk EU Globalt Marknad

Sydkorea häver stegvis
embargot mot EU-nötkött

Sydkorea visar beredskap att öppna sin marknad för nötkött från EU. Landet har i nästan tjugo år hållit sina gränser stängda för EU-nötkött sedan BSE-skandalen. Nu ska importen stegvis öppnas. Först i tur står nötkött från Danmark och Nederländerna.

Sydkorea är en av världens största ekonomier med mer än 51 miljoner invånare. Landet är en viktig importör av livsmedel från EU. Trots ett frihandelsavtal har Sydkorea envist hållit fast vid sitt importförbud för EU-nötkött med hänvisning till BSE-risken.

Inom kort kan detta förändras, hoppas EU-kommissionen. Agrarkommissionär Phil Hogan meddelade senaste fredag att Danmark och Nederländerna som första EU-länder har fått klartecken att exportera nötkött till landet i fjärran östern.

Kommissionen har gemensamt lobbat i flera år för en gränsöppning hos den sydkoreanska regeringen. Utöver Phil Hogan har också handelskommissionär Cecilia Malmström och hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis odlat aktiva kontakter till koreanerna.

Andriukaitis ser öppningen som ett tecken på att EU:s handelspartner äntligen inser att européerna har vunnit kampen mot BSE. Det europeiska nötköttets kvalitet har vunnit erkänsla globalt och nu gäller det att tvätta bort BSE-stämpeln.

Tillträdet till denna viktiga marknad är en utomordentligt god nyhet för de europeiska producenterna, tillägger hälsokommissionären. EU och Sydkorea slöt redan år 2011 ett frihandelsavtal med tullättnader för EU-exportörer.

Danmark har goda chanser

Representanter för Sydkoreas regering gav enligt kommissionen sitt bifall till importöppningen för Danmark och Nederländerna redan i början av september. Sydkorea har också lovat att klassificera fler EU-länder som BSE-fria.

EU och Sydkorea slöt redan 2011 ett frihandelsavtal med tullättnader för köttexporten. Danmark har sedan dess bearbetat Sydkorea med förhoppningen att kunna exportera danskt nötkött till landet, uppger branschorganisationen Landbrug&Fødevarer.

Danmark har de senaste åtta åren ökat sin export av griskött samt korvar, ost och andra förädlade livmedelsprodukter till de köpstarka koreanska konsumenterna. Tillståndet för nötkött väntas ge en påtaglig knuff för den danska exporten.

Enligt L&F ligger Danmark väl till i konkurrensen på grund av sin höga livsmedelssäkerhet. Danska matvaror är eftertraktade i Sydkorea, där hälsosam mat av god kvalitet prioriteras framom ett lågt pris.