Appeldag Trakorsafari
Traktorsafari på Söderlångvik Gård.
Jordbruk Livet på landet

Äppeldagen var en
solig framgång

I ett härligt höstväder firades den fjortonde äppeldagen på Söderlångvik Gård. Deltagarantalet var större än någonsin tidigare och stämningen var på topp.

Det breda programutbudet bjöd på det mesta, t.ex. musik, försäljning av skördeprodukter och hantverk, provkörning av fyrhjulingar och förstås äppel i alla dess former.

Söderlångvik Gård hade vädergudarna på sin sida i lördags då den traditionella äppeldagen gick av stapeln. Många fler än tidigare hade valt att tillbringa dagen på den kulturhistoriska platsen.

I nästa år firar Konstsamfundet 80 år och den första grundrenoveringen av Söderlångvik Gårds karaktärshus färdigställs till hösten 2020. Trots att konstmuseet är stängt på grund av renovering hade Äppeldags-besökarna möjlighet att bekanta sig med Amos Andersons sommarresidens. En svenskspråkig och en finskspråkig guidning ledd av projektskötare Lilian Karlsson berättade om hur renoveringen framskrider.

Appeldag Arne Alligator Konsert
Den populära barngruppen Arne Alligator stod för en del av den musikaliska underhållningen.

Äppel är vardagslyx

Musiken ljöd över omgivningen hela eftermiddagen. Allt från svängiga jazz-toner av KIBB och trallvänliga låtar av Kake & co till den populära barngruppen Arne Alligator stod för den musikaliska underhållningen.

Glädjande många tog tillfället i akt och lät pomologen Leif Blomqvist artbestämma sina äppel.

– Det är fint att människorna hämtat med sig många gamla, traditionella sorter. Det är tydligt att det allmänna trädgårdsintresset växer, det är en vardagslyx för många att kunna förse sig med egna frukt och bär.

Årets Äppeldag lockade cirka 2.500 besökare, vilket är betydligt fler än tidigare år. Äpplena hade en strykande åtgång och många passade på att handla lokala delikatesser, såsom bacon från Vestlax Mellangård, vattenmelon från Kullas Gård och sylter från flera olika producenter.

Söderlångvik Gårds trädgårdsmästare Karin Arfman är väldigt nöjd med årets Äppeldag.

– Gården vimlade av glada och nöjda besökare och hela personalen är tacksam över all positiv respons vi fått. Nu startar snart planeringen av nästa års Äppeldag, den sista lördagen i september är det dags igen. Då firar vi den femtonde Äppeldagen!

TEXT & FOTO
Siv Vesterlund-Karlsson

Appeldag Appelforsaljning
Äpplena hade en strykande åtgång och många passade på att handla lokala delikatesser, såsom bacon från Vestlax Mellangård, vattenmelon från Kullas Gård och sylter från flera olika producenter.