Jordbruk EU

Svenska bönder får
högre stöd för torka

Den svenska regeringen höjer stödet till landets jordbrukare för skadorna under den torra sommaren 2018. Enligt ett pressmeddelande får jordbruket ytterligare 350 miljoner kronor, ungefär 33,6 miljoner euro, i den så kallade vårändringsbudgeten för 2019.

Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. Med anledning av den torra sommaren 2018 bör det svenska lantbruket stödas ytterligare, anser regeringen.

Nu syns effekterna av sommarens torka i många delar av jordbruket och många svenska jordbrukare har det tufft med lönsamheten. Det beräknade inkomstbortfallet uppgår i sin helhet till cirka 6,2 miljarder kronor, eller cirka 595 miljoner euro.

Vi ser det som en viktig åtgärd att gå in och stötta jordbruket, vilket ligger väl i linje med överenskommelsen i januariavtalet om att stärka jordbrukets likviditet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Regeringen försäkrar att frågan om klimatförändringar och klimatanpassning tas på stort allvar. Vi arbetar långsiktigt för att både minska utsläppen och begränsa skadeverkningarna från bland annat extremväder, heter det i pressmeddelandet.

Jordbruksverket presenterade sitt förslag till utformning av fortsatt krisstöd i februari. En stödförordning bereds för närvarande i regeringskansliet. Därefter får Jordbruksverket möjlighet att betala ut stödet.