Trada
Bönder som vill undvika träda på fyra procent av åkermarken har möjlighet att implementera GAEC 8 genom att odla kvävefixerande baljväxter och/eller fånggrödor. ARKIVFOTO
Jordbruk EU

EU beviljar undantag
för regler om trädesmark

EU-bönderna befrias från skyldigheten att sätta jordbruksmark i träda under 2024. EU-kommissionen har avlåtit en omfattande undantagsförordning från det så kallade GAEC 8-kravet för år 2024. Kommissionen meddelade om beslutet på tisdagen.

EU-kommissionen har förbättrat sitt förslag för tillfälligt undantag från skyldigheten att avsätta åkermark. Undantaget gäller retroaktivt från och med den första januari till och med den 31 december 2024. I praktiken träder reglerna i kraft den 14 februari.

Eftersom medlemsländerna trots många omröstningar inte har lyckats komma överens om en gemensam handlingslinje, meddelar kommissionen att den har satt en motsvarande tilläggsförordning i kraft den 13 februari.

Enligt kommissionen borde det partiella undantaget tillgodose jordbrukarnas och medlemsländernas önskemål om mer flexibilitet. Därmed kan bönderna effektivare svara på utmaningar inom det praktiska jordbruket.

Bönder som vill undvika träda på fyra procent av åkermarken har därmed möjlighet att implementera GAEC 8 genom att odla kvävefixerande baljväxter och/eller fånggrödor. Grödorna får inte behandlas med växtskyddsmedel.

Varje medlemsland som vill avbryta den obligatoriska trädan måste meddela om saken till EU-kommissionen senast den 28 februari. Enligt kommissionen ska förslaget trygga den rätta balansen mellan flexibilitet för bonden och skyddet av den biologiska mångfalden.

EU vill bevilja större flexibilitet

GAEC 8-standarden förutsätter bland annat att en minsta andel av åkermarken ägnas åt icke-produktiva områden eller egenskaper. De senare avser vanligen mark som ligger i träda men också icke-produktiva områden kommer i fråga.

Gårdar med en areal som understiger tio hektar åkermark är undantagna från denna skyldighet. Den sista januari föreslog kommissionen attt EU-bönder som får stöd via den gemensamma jordbrukspolitiken beviljas mer flexibilitet från kravet.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har EU försökt nå en optimal balans. En förutsättning för att bonden fortsätter att investera i framtiden, är möjligheten att leva på sin mark.

Våra bönder är väl medvetna om detta. Denna åtgärd erbjuder flexibilitet för bonden, i kombination med belöningar för insatserna i en hållbar livsmedelsförsörjning. EU kommer att lägga fram fler förslag för att lindra pressen på jordbruket, lovar von der Leyen. 

Ändrade regler för jordbrukshävd

Systemet med tvärvillkor inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik har ersatts av ett nytt system med grundvillkor från och med 2023. Systemet består fortsättningsvis av normer för god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden (GAEC).

Grundvillkoren ska vara uppfyllda för att jordbrukaren till fullt belopp ska erhålla EU:s direktstöd som helt finansieras av EU samt delfinansierade ersättningar för landsbygdsutveckling som medfinansieras av EU.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har medfört förändringar på livsmedelsmarknaden, och därför har EU-kommissionen infört lättnader i iakttagandet av två av de normer för god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden.

Enligt jord- och skogsbruksministeriet strävar man efter att trygga livsmedelsproduktionen. Undantagen gäller kraven på växelbruk (GAEC 7) och minimiandelen icke-produktiva arealer (trädor) (GAEC 8) inom ramen för villkorligheten.

På gårdar som omfattas av kravet på växelbruk ska ettåriga grödor årligen bytas ut på minst 33 procent av den fastställda åkerarealen. I och med att ett undantag tillämpas under 2023 gäller kravet på växelbruk inte förrän 2024.