Mf1
Större och starkare, nya Massey Ferguson 8S.305 når upp till 305 hästkrafter utan effektstyrning.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Större och starkare
- och nya produktgrupper

Massey Ferguson presenterade nya 8S-serien i fjol och nu följer fler modeller. Med nya 8S.305 når fabrikatet upp till 305 hästkrafter med helt steglös transmission.

Som alla andra maskintillverkare tvingas Massey Ferguson arrangera virtuella pressmöte över internet för att visa sina nya traktorer och maskiner. Den 2 september var det dags för de röda produkterna från Agco att visas upp.

Det var bland annat fler modeller i nya 8S serien, en modell som vann titeln årets traktor 2021. Med lanseringen av modellerna MF8S285 och 8S305 når fabrikatet lite längre med den nya moderna traktorn.

Traktorerna har en AgcoPower diesel på 7,4 liter och en hjulbas på 3,05 meter.

Den största av dem ger 305 hästkrafter utan effektboost och har den nya skärmen Datatronic V samt 16 arbetslampor av LED-typ dom standard.

I mellanklassen kommer nya 7S från Massey Ferguson. Det är fyra modeller från 155 till 190 hästkrafter. Samtliga med en sexcylindrig motor från Agco Power på 6,6 liter.

De har en hög utrustningsnivå och finns med flera olika transmissionsalternativ från semipowershift till steglös.

S-serien går nu rakt igenom hela Massey Fergusons program. I fjol kom ju 8S och 5S och nu presenteras förutom nya 7S även modellserien 6S. Det är praktiska gårdstraktorer i effektintervallet 135 till 180 hästkrafter.

Med effektstyrning når den största modellen upp till 200 hästkrafter och med den är Massey Ferguson först ut med en 200-hästare med fyrcylindrig motor och därmed kort hjulbas och liten vikt i förhållande till effekt.

Mf3
De nya pressarna kan förses med LED-belysning så föraren lätt ser inplastningsmomentet från hytten.

Nya produktgrupper

Men Massey Ferguson presenterar inte bara nya traktorer, totalt handlar det om sju nya produktgrupper.

En annan är en ny frontlastare med elektronik så att operatören kan registrera vikter på laster samt ökar effektiviteten. Via Massey Fergusons originalskärm i traktorn, Datatronic V, får föraren hela tiden uppgifter om varje last och detta registreras med automatik och summeras.

Det går dessutom att ställa in förval vad gäller maxhöjd och minsänk så att inte lastaren slår i något i taket eller förstör något marknära. Den finns tillgänglig till traktorerna i nya 5S, 6S, 7S och 8S.

Inom vallskörd presenterar Massey Ferguson alternativ vad gäller lindning. Massey Ferguson erbjuder nu ytterligare ett alternativ för filmbindning på sin MF RB F Protec balpress-wrapper-kombination. Detta kan installeras såväl som nätbindning så att operatörer kan välja att använda det mest lämpliga bindningsmaterialet för grödan, förhållanden och andra krav.

Filmbindning, i stället för att använda nät, gör tätare balar som innehåller mindre syre, vilket förbättrar foderkvaliteten och minskar förlusterna i butiken. Det minskar också risken för punkteringar och hjälper till att behålla den stora balformen, vilket förbättrar stapelstabiliteten.

Operatörer kan välja att använda antingen nät eller film för att avsluta balarna och helt enkelt växla mellan antingen, på mindre än två minuter, med hjälp av Rapid Reload System. Detta rymmer upp till tre rullar nät, film eller en kombination av båda.

Ersättningsnät eller filmrullar laddas bekvämt från marken med hjälp av Comfort Load-systemet. Detta gör det möjligt för förare att ställa rullen vertikalt på en lång lastarm, vilket gör det mycket lättare att lyfta den till horisontellt läge innan den glider på plats och över stödvalsen.

Samma film används för att binda och förpacka balarna och kan återvinnas tillsammans – till skillnad från nät, som måste separeras.

Ett nytt inbyggt vattentankalternativ, både på modellerna MF RB F Protec och MF RB V Protec, gör det möjligt för förare att tvätta händerna efter byte av nät- eller filmrullar eller annat underhållsarbete. Den kommer till och med med en såpdispenser i locket.

Sist men inte minst kommer det en ny slåttermaskin av butterfly typ. Den är 9,6 meter bred med en fronthuggare på 3,10 meter och för att sam la upp det torkade grovfodret finns en ny strängläggare med fyra rotorer och 14 meters arbetsbredd.

Mf4
Agco köpte tyska Fella för några år sedan och det är där slåttermaskiner och strängläggare för Massey Ferguson och Fendt tillverkas. Nya Massey Ferguson RK 1404 TRC-Pro har fyra rotorer och dessa lyfts automatiskt med hydraulik när maskinen körs på vändtegen.