Jordbruk

Stödet för växthusproduktion i
Södra Finland och nordliga stödet
för dikor och tjurar fastställda

Regeringen har fastställt nivåerna för det nationella stödet till södra Finland för växthusproduktion samt det nationella nordliga stödet för dikor och tjurar 2020.

I Södra Finland uppgår det nationella stödet för växthusproduktion till sammanlagt 10,05 miljoner euro. I Södra Finland betalas stödet enligt växthusarealen för trädgårdsväxter, det vill säga 3,20 euro per kvadratmeter när det gäller kort odlingsperiod (2-7 mån) och 8,90 euro per kvadratmeter i fråga om lång odlingsperiod (över 7 mån).

Stödnivåerna är något lägre än den uppskattade nivån eftersom växthusarealen är något större än beräknat. Nivån för det nordliga stödet för växthusproduktion (3,50 euro/kvm för kort odlingsperiod och 9,40 euro/kvm för lång odlingsperiod) ändras inte.

Stödet för dikor och dikokvigor 2020 höjs med 32 euro per djurenhet. Den nya stödnivån är 347-683 euro per djurenhet inom de olika delområdena av C-området. Stödet för tjurar höjs samtidigt med 14 euro per djurenhet. Den nya stödnivån är således 581-1.101 euro per djurenhet.

Eftersom det totala EU-stödet inte kan ökas är avsikten att överföra medel till EU-bidraget för proteingrödor från stödet för dikor och tjurar som helfinansieras av EU. Denna sänkning av EU-stödet för dikor och tjurar kompenseras genom en ökning av det nordliga stödet.