Dsc01825
Göran Söderlund betonar att ett bra ensilage är nyckelfaktorn för att få högmjölkande kor. På gården odlas enbart vall och spannmål.
Jordbruk

Åland har Finlands bästa mjölkkor

Enligt färsk statistik för 2019 mjölkar de åländska korna mest i hela landet. Dessutom innehåller mjölken också de högsta halterna fett och protein.

– Det viktigaste för en bra mjölkproduktion är att man har ett bra ensilagefoder, säger mjölkbonden Göran Söderlund i Jomalaby.

Han och frun ”Lian” Söderlund fick redan för tio år sedan pris för Ålands bästa ensilage och enligt Göran lönar det sig inte med dagens mjölkpriser att med stor kraftfoderinsats pressa ut de sista mjölkmängderna ur sina kor.

Efter fruns förtidiga död i fjol driver han nu mjölkgården Tomtens med hjälp av barn och släktingar samt en anställd som arbetade som avbytare på gården ”redan förrän det åländska avbyteriet slopades” som Göran uttrycker saken.

Gård i Pedersöre finlandssvensk topp

Tomtens är nu en av tre åländska gårdar som placerar sig bland de hundra bästa mjölkgårdarna i den finländska kokontrollen. Göran Söderlunds 43,9 kor producerade i fjol i genomsnitt 12.490 kilo energikorrigerad  mjölk (EKM), vilket räckte till plats 87 i statistiken.

I topp ligger Hilja och Markku Raappana från Siikajoki med ett genomsnitt på 14.168 kilo EKM-mjölk fördelat på 123 kor.

Bäst bland de finlandssvenska mjölkproducenterna placerade sig JSS Enholms Lantbruk från Pedersöre på femte plats med 13.600 EKM från gårdens i medeltal148,6 kor. På 14:e plats återfinns Ranckens Ranch i Nykarleby där de 145,6 korna snittade 13.134 kilo EKM.

Också åländska mjölkproducenterna Trygve och Inger Marie Sundblom på plats 29 med 12.861 EKM samt Bjarne Bergman och Monica Simosas med 12.433 EKM på plats 96 finns med bland fjolårets hundra i topp.

Åland bästa regionen

Som region ligger Åland däremot i topp inom kokontrollen, som är de finländska mjölkproducenternas frivilliga uppföljningssystem. Gårdar som deltar i kokontrollen skickar regelbundet mjölkprover från sina kor för analys och samtidigt mäts mjölkmängden för varje ko.

År 2019 var 4.299 gårdar och totalt 208.222 kor med i kokontrollen vilket motsvarar 83 procent av landets alla kor. På Åland var 16 gårdar och 82 procent av korna med i kontrollsystemet.

Analyserna som görs på mjölken ger bland annat information om mjölkens kvalitet när det gäller fett- och proteininnehåll.

År 2019 producerade de åländska korna i genomsnitt 10.574 kg/ko och år jämfört med medelproduktionen i hela landet som var 9.937 kg/ko och år. Förutom den högsta mjölkmängden producerar de åländska korna också mest protein och fett mätt i kilo.

– De åländska mjölkkorna har under en längre tid producerat bäst i hela landet och det är glädjande att de återigen placerar sig på första plats, kommenterar Ålands Hushållningssällskaps husdjursrådgivare Carin Ekström.

– För att lyckas med detta krävs långsiktig avel för friska djur, förstklassigt foder och bästa möjliga omvårdnad. Resultatet är ett bevis på att Åland har kunniga mjölkföretagare som tar väl hand om sina kor, påpekar hon.