Jordbruk

Statsrådet fastställde
krisstöd till södra Finland

Statsrådet fastställde förra veckan det tillfälliga stödet för fodervall, foderkorn och vårvete i södra Finland, AB-området. Stödet uppgår till sammanlagt 20 miljoner euro. Av summan är 8 miljoner reserverad för fodervallar på mjölk-, nöt-, får- och getgårdar, medan 12 miljoner avsätts för odling av foderkorn och vårvete.

Det handlar om krisstödet på sammanlagt 30 miljoner euro som regeringen kom överens om i augusti i fjol. 20 miljoner beviljas i söder som drabbades värst av torkan under fjolårets odlingssäsong.

I och med att det är ett de minimis stöd beviljas stödet i belopp grupperade enligt arealklass, men bara för minst fem hektar och uppåt. Grupperna är delade enligt fem hektar, så att minst fem hektar utgör en grupp, tio hektar följande osv.

I beredningen räknade man med en stödnivå på vallen som skulle motsvara 88 euro utslaget per hektar och på vårvete och foderkorn som skulle motsvara 40 euro per hektar. Jordbrukarna sökte emellertid om krisstöd för mer vall och för mindre spannmål än beräknat.

Därför sänks nu vallstödet med 83,60 euro per gård i alla storleksklasser med undantag för de största gårdarna med minst 165 hektar. Orsaken till undantaget är att de största gårdarna i många fall skulle få lägre stöd än mindre gårdar.

Stödet till foderkorn och vårvete höjs för sin del med 72,20 euro per gård i alla storleksklasser.

Krisstödet beviljas i form av stöd av mindre betydelse, det vill säga enligt principen om de minimis. Villkoret är att det totala beloppet av alla stöd av mindre betydelse som beviljats sökanden under beskattningsåret och under den period som omfattar de två föregående beskattningsåren inte överskrider taket. Det är för närvarande 20.000 euro, vilket beaktades då de slutliga stödbeloppen fastställdes.

Största delen av de 10 miljoner som beviljats C-området betalades ut i december–januari. I samband med krisstödet till södra Finland (AB-området) betalas en stödsumma på 1,04 miljoner euro ut på C-området.  De som inte sökt om förskott på husdjursstöden får krisstödet på C-området i samband med slututbetalningen i april.