Dalsbruk1
Marjo Laaksonen och Bengt Lundberg köper kantareller av Benita Laaksonen.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Splittrad försäljning
på marknad i Dalsbruk

Humöret hos marknadsbesökarna liksom vädret var på topp när Närmatens dag firades med skördemarknad i Dalsbruk senaste helg.

Marjo Laaksonen och Bengt Lundberg köpte kantareller från matmarknaden på torget där lokalproducenterna sålde sina produkter.

De passade på tillfället i samband med att de besökte den medeltida marknaden September Open, ett evenemang som varje år lockar tusentals besökare till Dalsbruk från när och fjärran.

– Vi brukar alltid besöka September Open. Nu passade vi på att handla hos lokalproducenterna. Vi besöker också torget varje dag som det är torgdag. Vi köper mycket närmat, säger Marjo Laaksonen.

– Då vet man vad man får, säger Bengt Lundberg.

Bland marknadsbesökarna finns också Kenneth Nordell och Hanna Hellström-Nordell som trivdes i det vackra höstvädret.

Också för dem är närmaten viktig.

– Speciellt om somrarna köper vi mycket närmat. Det är en helt annan kvalitet på potatisen som man köper direkt från gården jämfört med potatisen som finns till salu i butikerna, säger Hanna Hellström-Nordell.

Dalsbruk2
Kenneth Nordell och Hanna Hellström-Nordell njuter av det soliga marknadsvädret.

Chockpriser

Hos försäljarna däremot var stämningen något dämpad. Ett tiotal lokalproducenter på Kimitoön hade samlats på torget i Dalsbruk för att sälja närmatsprodukter.

Men torget var kanske inte den optimala platsen med tanke på att det ligger en bit från September Opens marknadsområde där det också ordnades skördemarknad.

I den marknaden brukar lokalproducenterna delta. Men då arrangörerna bakom September Open införde en kraftig höjning av priserna på försäljningsplatser drog sig producenterna ur och valde i stället att sälja sina produkter på torget.

Missnöjet över prishöjningen går inte att ta miste på hos lokalproducenterna. Man talar om chockpriser.

Benita och Raino Laaksonen som har ett av de större försäljningsstånden på torget hade ingen möjlighet att delta i September Opens skördemarknad efter prishöjningen.

– För vår del hade priset för en försäljningsplats höjts från 40 euro till 350 euro. Det har ingen råd med, det är ingen guldgruva det vi håller på med, säger Benita Laaksonen.

– Men folk har hittat hit och vädret är fint.

Dalsbruk3
Solveig Fribergs honung gick bra åt på marknaden.

När det gäller kommersen är åsikterna delade. En del försäljare är nöjda och andra mindre belåtna med försäljningen.

Solveig Friberg och Anders Abrahamsson är nöjda. Fribergs honung går bra åt och Abrahamsson som säljer bland annat vattenmeloner klagar inte heller på försäljningen.

– Det går bra. Folk besöker marknaden i en strid ström och alla är på gott humör, säger han.

FOTNOT: I ursprungsartikeln nämndes felaktigt marknaden Saaristo Open, men den medeltida marknaden heter September Open och inget annat.