Hamppuharvest 1 Webben
Toni Lindqvist berättade om hampatröskning och sitt företag Hamppu Harvest på en odlardag i Lahtis i september.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Specialist på hampatröskning

Oljehampa odlas på allt flera hektar, vilket skapar behov av nya tjänster. Nykomlingen Hamppu Harvest är specialiserad på tröskningen.

Hamppu Harvest är som namnet antyder ett företag specialiserat på bärgning av oljehampa. Företaget grundades i fjol av mörskombonden Toni Lindqvist som en följd av hans eget intresse för att odla oljehampa.

– Min gamla tröska passade inte för att tröska hampa. I och med att jag investerade i en ny stor rotortröska beslöt jag mig för att grunda Hamppu Harvest Oy och erbjuda hampatröskning på entreprenad, berättar Lindqvist om bakgrunden.

Hamppuharvest 2 A Webben
Under visningen körde Lindqvist utan hack och kvar lämnades en lång stubb. Tröskan är en S-seriens rotortröska från John Deere.

Utmanande tröskning

Hampa är en hög och seg växt, vilket kan göra tröskningen mera utmanande än till exempel tröskning av spannmål. Den sega stjälken kan tvinna sig runt tröskans inre delar, och då försorsaka mekaniska skador och i värsta fall en eldsvåda.

– Hampatröskarens viktigaste verktyg, skämtar Lindqvist, när han gräver fram en kniv efter en tröskningsuppvisning i Lahtis häromveckan. För att få loss hampa som tvinnat sig i tröskan kommer en kniv väl till pass.

– I början stannade jag tröskan efter 1-2 hektar och kollade läget, sedan kom jag upp till 2-4 hektar. Nu är skydden så bra, att jag kan tröska en hel dag utan problem.

De extra skydden är täckdikningsrör som Lindqvist satt runt inmatningselevatorns övre axel för att förbättra genomflödet och minska tvinningen.

– Det här har funkat bra också i lång hampaväxtlighet.

Ändå går det långsammare att tröska hampa än spannmål.

Hamppuharvest 4 Webben
Hampan är lång och seg, därför är det bra att kolla tröskan så fibrerna inte lindat sig och i värsta fall förorsakar en eldsvåda. Det är till stor hjälp om man lätt kommer åt de kritiska punkterna där hampan tenderar att fastna utan att behöva använda lång tid till att plocka isär tröskan.

Samarbete med Trans Farm

I Finland odlas oljehampa på kontrakt, och Hamppu Harvest tjänster köper odlaren via Trans Farm.

– Jag fakturerar Trans Farm i slutet av säsongen, och Trans Farm drar av tröskningskostnaden från odlarens avräkning.

I söndags tröskade Lindqvist det sista hampabeståndet för den här säsongen.

– Nästa år är målet att tröska 80-100 hektar oljehampa, av vilket 50-70 på entreprenad och resten eget.

Hamppuharvest 3 A Webben
Oljehampan på Koiskala gård odlas på kontrakt för Trans Farm. Oljehampan mognar ojämnt, men det här beståndet var inte ännu riktigt tröskmoget.

Tanken är att tröska hampa inom en radie på 50 kilometer från hemgården i Mörskom, eller eventuellt något längre bort om arealerna är stora.

– Eftersom jag kör tröskan till åkern som ska tröskas, försöker jag undvika långa transportsträckor. Just nu söker Trans Farm flera tröskningsentreprenörer att samarbeta med, säger Lindqvist.

Han uppmuntrar också hampaodlare att prova bärga skörden med egen tröska, fast det finns hjälp att få för den som vill.

Trans Farm har som mål att oljehampaarealen ökar rejält, och nya kontrakt för nästa år tecknas redan.

Hamppuharvest 5 C Webben
Oljehampan är frosttålig och tröskas rätt sent. På visningsfältet var beståndet ännu övervägande grönt, så hampan är egentligen mogen för tröskning om ungefär två veckor. Bilden är tagen den 22 september.