Livet på landet

Sommarsäsongen fortsätter på Postbacken

Sommarsäsongen för friluftsmuseet Postbacken i Illby, Borgå, är i full gång och i besökarantalet har man upplevt ett klart uppsving jämfört med i fjol. Hälften av säsongen är redan förbi men ända till den tolfte augusti är sommarkaféet och stugorna öppna tisdag–söndag klockan 11-17.

Från och med i år uppbärs en inträdesavgift för besökare till museet. Det är en nyhet för säsongen och intäkterna går till renovering av fastigheterna. Avgiften för vuxna är tre euro, för barn är den två euro. Tidigare har man enbart betalat för guidning.

Tre teaterproduktioner har i år framförts på arenateaterns scen. Pjäsen ”Fuck Tinder” visas sista gången i morgon, 28 juli. På söndag, 29 juli blir det program för yngre generationer då det är dags för ett av Posbackens populäraste evenemang nämligen Barnens dag. Som alltid har då barnen huvudrollen medan föräldrarna får betrakta spektaklet vid sidan om. Det är också därför som det är inträde endast för barnen, medan föräldrarna får följa med in på området gratis.

Idols-Leevi på teaterscen

Under barnens dag i år kommer man att kunna bekanta sig med kaninhopp tillsammans med aktiva från Borgå 4H. Det ordnas ponnyritt och besökarna får pröva på både enkla hantverk och pyssel.

På scenen får trollkarl Halonen sällskap av Idols-Leevi som framför ett par av sina låtar och därefter skriver autografer.

Förutom evenemang, guidningar och sommarkafé kan man i sommar bekanta sig med hela tre utställningar. ”Det regnar drömmar” heter gästkonstnär Sirpa Tuomaalas skira utställning av textilkonst i Lindnäs stuga. Lindnäs är vanligtvis inte öppen för allmänheten så utställningen är ett ypperligt tillfälle att slå två flugor i en smäll och bekanta sig med båda.

Tarja Heikkiläs utställningar bestående av fantasifulla fåglar av björkris har också fått mycket beröm och är öppen till och med konstrundan i september. Detsamma gäller för utställningen ”Postbackenbor” i Galleri Postbacken. Den visar genom bilder människor som bott på Postbacken för hundra år sedan och litet av deras vardag.

Föreningsverksamhet firas

Den 12 augusti avslutas Postbackens sommarsäsong med en jubileumsafton för att fira att det har gått 50 år sedan de två första stugorna på backen köptes och föreningsverksamheten därmed inleddes. Då var det i Borgåbygdens ungdomsförbund rf:s regi. I dag är det Postbackens garantiförening r.f. som äger och sköter om backen.

Under jubileumsaftonen för Tomas Lundin besökarna på en resa bestående av såväl ord som musik i Postbackens historia. En och annan backstugusittare skall också synas och under pausen serveras det en läcker laxsoppa.

Den andra september öppnar Postbacken dörrarna till den årliga Höstjazz-konserten. Borgå Classic Jazz Quartet bjuder tillsammans med Aleksi Aromaa på jazzklasiker som All Of Me, On The Sunny Side of the Street och What a Difference a Day Made. Postbacken har också öppet under årets konstrunda.

Marit Björkbacka