Landsbygdsnäringar

Solpark på Åland för får och bin

Svenska energijätten OX2, som är en fyra intressenter för att bygga en solkraftspark på landskapets mark Stornäset i Finström, vill snabbt bygga en 15-20 MW solpark i Jomala med tillhörande vätgas- och batterilagring.

Men vid ett informationsmöte i tisdags ville Ålandschefen Anders Wiklund ännu inte berätta var solparken ska byggas eftersom arrendeavtalet med markägaren inte är undertecknat.

Solparkerna planeras med ängsmark för fårskötsel och biodling och trästrukturen vill man gärna uppföra av lokalt virke. Syret som bildas som biprodukt vid vätgasframställningen ska användas för syresättning av närliggande vattendrag.

Företaget har också flera andra åländska solparker på gång, men först om närmare åtta år räknar man med att få igång de första stora vindkraftverken i havet norr och söder om Åland. Också i samband med den havsbaserade vindkraften satsar på OX2 på vätgas för energilagringen.

Under tisdagen producerade de nuvarande åländska vindsnurrorna dubbelt mera el än Åland förbrukar och överskottet exporterades till Sverige via kabel.