20230609 122329
Tjänstemännen samlade på huvudbyggnadens trappa på Krämars gård.
SLC

SLC:s tjänstemannadagar
tillbringades i ett grönskande
Västnyland

SLC:s tjänstemän från alla förbund strålade förra veckans torsdag och fredag samman för en tur av nytta och nöje. I år var det SLC Nyland som stod värd för tjänstemannadagarna, och följaktligen bestod programmet av besök på olika gårdar i Västnyland.

Odyssén tog sin början på SLC:s kansli i Helsingfors, och fortsatte därifrån med buss till Jeggars gård som ligger inbäddad i Kyrkslätts lummiga landskap. Här mottogs gruppen av Rickard Backman och Hanna Westman som berättade om gårdens historia och ekologiska djurproduktion.

Tjänstemännen fick beundra får av raserna Texel och Dorper, samt bekanta sig med ängsmarkernas till en början mycket skeptiskt inställda kossor.

Resan upptogs med halt på Västankvarn gård där följet fick besöka ladugården och försöksstationen. Därefter fortsatte turen norrut med Svartå Slott som slutlig destination för dagen. Här bjöds på en guidad vandring i slottsparken som behärskas av ett imponerande karaktärshus från 1792, en del märkvärdiga statyer samt exotiska om än delvis medfarna träd som slottets herrskap lät importera under 1800-talet.

Följande dag gick färden mot Krämars gård i Ingå. Nina Långstedt berättade om regenerativa odlingsmetoder och gårdslivets egenheter, samt presenterade hon gårdens nyinrättade och egenartade spannmålstork.

Besökarna fick också kika in i det lilla sommarcaféet Ivan & Alexander som uppkallats efter två ryska krigsfångar som vistades i utrymmet under andra världskriget. Under gårdsbesöket bjöds det även på hemlagad mat och en workshop om arbetsvälbefinnande.

Under eftermiddagen gjordes ett sista stopp på Lill-Breds i Ingå där Gustav Hildén presenterade gårdens växthus och berättade om jordgubbsodling- och försäljning. Före hemfärden hade tjänstemännen möjlighet att inhandla diverse gott i gårdsbutiken: jordgubbar, morötter, potatis med mera. Just sådant som kan tänkas falla en SLC-tjänsteman i smaken.