Potatisutskskottet1
MTK:s växtodlingsombudsman Antti Lavonen gästade SLC:s potatisutskott och redogjorde bland annat för marknadsläget för matpotatis just nu och för hur odlare kan bilda producentorganisationer.
Jordbruk SLC Marknad

SLC:s potatisutskott möttes:
Producentpriset på potatis
är allt för lågt

SLC:s potatisutskott träffades i Helsingfors på onsdagen. Branschutvecklingen, marknadsläget och bildandet av producentorganisationer för att centralisera utbudet på marknaden och stärka producenternas ställning var på agendan.

Den generella utvecklingen bland potatisodlarna i Finland är nedåtgående, gällande såväl antal som odlingsareal. Globalt sett äts det allt mindre potatis i Europa medan det igen äts mer potatis i Asien, särskilt i Kina och Indien.

Konsumtionstrenderna är en orsak till att intresset för potatisodling minskar, men orsaken framom andra är ändå den dåliga lönsamheten i odlingen. Spotpriset på matpotatis ligger just nu på omkring 18 cent per kilo.

– Över tid blir odlarna allt färre och det rådande låga producentpriset är en stor orsak till det. Det låga priset hittade sin nuvarande nivå efter att Rysslandsexporten upphörde. Och trots att förra året, 2018, var ett torrt år med låga skördar, så lyckades odlarna inte få ut ett högre producentpris på grund av det. Konsumentpriset steg däremot nog samtidigt, säger potatisutskottets ordförande Kaj Hemberg.

Producentorganisationer ska ge styrka

Utskottets möte besöktes av MTK:s växtodlingsombudsman Antti Lavonen. Han redogjorde för hur odlare kan bilda producentorganisationer.

En producentorganisation är en sammanslutning av producenter som kan centralisera utbudet på marknaden och därmed förstärka producenternas ställning.

– Tanken är att förbättra producenternas marknadsställning. Odlarna bör diskutera på vilket sätt producentorganisationer är lämpliga för dem och vad de kan göra. Den producentägda sammanslutningen kan ha olika bolagsformer, men lämpliga alternativ kunde vara aktiebolag eller andelslag, säger han.

En producentorganisation ska ha minst fem medlemmar eller så ska det sammanlagda värdet på produktionen vara minst 500.000 euro. Ansökan om bildandet av en producentorganisation ska riktas till livsmedelsverket. Stadgarna har en central roll när det gäller producentorganisationens tilltänkta funktion och syfte.

EU-kommissionen har redan länge fört fram producentorganisationer som ett sätt för producenter att stärka sin marknadsställning.