Tenala 1
SLC Nylands förbundsordförande Thomas Antas redogjorde för SLC:s kampanj inför riksdagsvalet, skogsvalet19. Kampanjsidan hittas på slc.fi/skogsvalet19.
Jordbruk SLC

SLC Nylands vårmöten:
”Vi ska tänka i nya banor”

SLC Nylands vårmötesrunda drog i gång på måndagskvällen med Tenala-Bromarfs och Raseborgs lokalavdelningars årsmöten på hotell Sea Front i Ekenäs.

SLC Nylands förbundsordförande Thomas Antas kommenterade regeringens avgång föregående fredag med att det är synd att för jord- och skogbrukssektorn viktig lagstiftning går i stöpet på grund av den. Han hänvisar närmast till beredningen av lagen om husdjurens välfärd.

– Som det verkar just nu kommer för branschen viktiga lagstiftningsprocesser att lämnas på hälft på grund av att regeringen avgick. En expeditionsministär kan inte fatta de politiska beslut som skulle krävas.

En av de saker som utredningsman Reijo Karhinen påtalade i sin rapport, som offentliggjordes 7.2, var att en åkerreform behövs i Finland. Arronderingen här är dålig och skiftena ofta för små för rationell odling. Enligt rapporten kunde det här öka jordbrukets inkomst med 170 miljoner.

– Alla vet hur besvärligt det är att odla skiften som ligger långt från gårdscentrum. Effektivitetsskillnaden när man jämför små och spridda skiften med stora skiften som ligger på ett och samma ställe är stor för att inte säga enorm, säger Antas.

Åkerpris och arrende för högt

Såväl åkermarks- som arrendepriset är för högt i Finland. I en EU-jämförelse ligger Finland väldigt högt. Här kan ändå jordbrukarna se sig själva i spegeln.

– Det är vi alla som drivit på den här utvecklingen, vi betalar helt enkelt för mycket. Just på den här punkten har vi enbart oss själva att beskylla. Det här priset, ofta till skillnad från producentpriset på spannmål eller handelsgödsel, har vi själva möjlighet att avgöra, säger Antas.

Han understryker också behovet av att i största allmänhet tänka i nya banor. Beredskapen till att kunna göra en attitydförändring är viktig för alla företagare, i minst för jordbrukare i dessa för branschen föränderliga tider.

– Mera samarbete behövs mellan producenter. Alla behöver till exempel inte ha precis alla maskiner. Ta hjälp av rådgivare och diskutera med kollegor. Och då ni beräknar lönsamheten i er verksamhet, utgå alltid från euro, inte från ton eller liter.

Till sist påpekar Antas också att 2019 är ett slags supervalår i Finland med såväl riksdags- som Europaparlamentsval inom loppet av två månader.

Tenala 2
Max Schulman är jordbrukare från Lojo och MTK:s spannmålsombudsman. Han anser att jordbrukskunnande behövs i EU-parlamentet och vill nu själv dra sitt strå till stacken genom att ställa upp i Europaparlamentsvalet 26.5.

Jordbrukarnas man i Bryssel

Max Schulman, kandidat i Europaparlamentsvalet för Sfp, betonar vikten av lantbrukskunnande i Bryssel.

– Det behövs människor med lantbrukskunnande i Europaparlamentet och det har jag, säger han.

I 11 års tid har Max Schulman jobbat som MTK:s spannmålsombudsman, före det för Valtra i Jyväskylä.

I och med jobbet som spannmålsombudman har Schulman blivit känd bland jordbrukarna och i synnerhet bland växtodlarna runt om i Finland. Det är ändå inte enbart i Finland Schulman gjort sig ett namn, han är sedan länge etablerad i europeiska jordbrukskretsar och framför allt i Bryssel. Schulman har varit långvarig ordförande för Copa-Cocegas spannmålsarbetsgrupp och sedan en tid tillbaka är han ordförande EU-kommissionens specialarbetsgrupp för spannmål.

– I Bryssel är det genom långsiktig och målmedveten intressebevakning och nätverksbyggande som man får resultat, säger han.

En plats till

Sommaren 2018 började Schulman överväga att ge sig in i politiken.

– Jag siktar på att Sfp ska få en plats till i och med att Finland får en plats till av de platser som kommer till förfogande när Storbritannien lämnar EU. Den platsen är jordbrukarnas plats och den platsen är min plats.

Schulman tror att Europaparlamentsvalet den här gången kommer att bli ett klimatval.

– För jord- och skogsbrukssektorns del kommer dess funktion som kolsänka sannolikt att vara i fokus. Jag tänker förstås också betona jord- och skogsbrukets övriga nyttoeffekter. Det handlar om arbetstillfällen och inkomster men förstås också den avgörande betydelse jordbruket har för hela livsmedelskedjan. Jag tänker köra 100 procent på det här och ge mitt allt för att bli vald, säger Schulman.

Samtidigt påminner han också jordbrukarna att vara aktiva när det gäller att påverka den nya gemensamma jordbrukspolitiken, CAP27, och gå in på dinasikt.fi för att delge sin åsikt.

– Rätt tidpunkt för att påverka den processen är just nu, avslutar han.

Tenala 3
Martin Lindholm, till vänster, är ordförande för SLC Nylands färskaste lokalavdelning Tenala-Bromarf landsbygdsförening och Sune Baarman är ordförande för SLC Raseborg.

Fusion gav energi

Martin Lindholm är ordförande för SLC Nylands färskaste lokalavdelning, Tenala-Bromarf landsbygdsförening. Tillsammans med ordförande för SLC Raseborgs ordförande Sune Baarman har de ordnat föreningarnas gemensamma vårmöte i Ekenäs.

Båda lokalavdelningarna är relativt färska, SLC Raseborg har några års erfarenhet och båda har uppstått genom fusion av flera föreningar.

– Vi fick definitivt ny energi efter fusionen. Människor som inte tidigare hade varit engagerade kom med i verksamhet. Vi eftersträvar ständigt en föryngring av de aktiva medlemmarna, säger Baarman med några års erfarenhet i bagaget.

I Raseborg (Ekenäs-, Karis- och Pojoområdet) har man valt att hålla producentrörelsens lokalavdelning separat från lantmannagillet medan man i Tenala, Bromarf och Hangö valt att gå samman till en enda landsbygdsförening.

– För oss passar den här lösningen bättre och jag upplever att vi i också fått i gång fått i gång föreningsverksamheten väl. Vi fortsätter med den verksamhet som våra medlemmar upplever som viktig och hoppas också kunna utveckla en intensivare verksamhet fram över, säger Lindholm.

Avslutningsvis uppvaktades de tidigare ordförandena för de föreningar som upphört att existera i och med att Tenala-Bromarf landsbygdsförening bildats. De här är Stefan Elf, Michael Nyberg och Roger Lindroos.

Tenala 4
SLC Nyland uppmärksammade nya lantbrukarna Joel Rappe från Tenala-Bromarf landsbygdsförening och Johan Wiman från SLC Raseborg.
Tenala 5
Diana Lindholm från Backers Bakery berättar om det ekologiska bageriets produktutveckling och marknadföring. Lindholm efterlyser också ekologiskt spannmål av de västnyländska odlarna.