Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s globala matindex
klättrade uppåt i februari

FAO:s globala matprisindex steg i februari med 1,7 procent till den högsta nivån sedan augusti 2018. Samtliga poster i FAO:s matkorg klättrade uppåt under månaden. Trots detta släpar prisindexet fortfarande 2,3 procent efter nivån i februari 2018.

Mest steg priset på mejeriprodukter som i medeltal gick upp med 5,6 procent. Också sockerpriset har börjat röra sig uppåt. I februari steg sockret med 1,2 procent. Indexet för spannmål steg bara marginellt.

Redan i januari vände FAO-noteringen för socker för första gången uppåt. Då steg sockerpriset i FAO-korgen med 1,3 procent, vilket delvis förklarades med valutatekniska orsaker. I februari fortsatte kurvan uppåt.

Den positiva prisutvecklingen beror enligt FAO på försämrade produktionsutsikter i de viktigaste sockerländerna. Enligt prognoserna kan sockerproduktionen i Indien falla med 5 procent under 2018/2019.

I Brasiliens viktigaste odlingsområden för rörsocker, de mellersta och södra delarna av landet, har produktionen minskat med upp till 26 procent under det senaste kvartalet, jämfört med motsvarande fjolårsproduktion.

Fasta mjölkpriser

Den starkaste tillväxten i FAO:s aktuella matkorg noteras för mjölksektorn, där priserna i genomsnitt steg med 5,6 procent i februari. Noteringarna steg inom samtliga grupper av mejeriprodukter.

Den gynnsammaste prisutvecklingen noteras för skummjölkspulver, helmjölkspulver, ost och smör. Efterfrågan på mejeriprodukter, särskilt från Oceanien, är fortfarande stark. En säsongbetonad produktionssvacka för smör från Oceanien sättre också press på priset.

Prisindexet för spannmål steg bara marginellt i februari. Den huvudsakliga grunden var prishöjningar på majs från USA, som utlöstes av farhågor för störningar inom sjöfarten, noterar FAO-experterna.

I gengäld försvagades priset på vete. Ännu i början av månaden bedömdes efterfrågan som god men de reella inköpen fyllde inte förväntningarna. Trots detta håller FAO:s spannmålsindex en nivå som ligger 4,6 procent över priset i februari 2018.

Palmoljan återhämtar sig

Köttpriserna i FAO-indexet har fallit med 4 procent under de senaste tolv månaderna. I februari steg indexet för kött med 0,7 procent, vilket framför allt beror på fastare noteringar för nöt- och griskött.

Den starka globala efterfrågan på importerat kött har hållit i sig. Samtidigt försvagas utbudet på exportvara av nötkött från Nya Zeeland och griskött från EU. Priset på fågelkött har däremot pressats nedåt på grund av en svag utlandsförsäljning.

Prisindexet för växtoljor steg i februari med 1,8 procent och befinner sig på den högsta nivån sedan oktober 2018. Priserna har stigit över hela linjen. Noteringarna för palm-, soja- och solrosolja har genomgående stärkts.

Priset på palmolja steg för tredje månaden i följd. Detta beror på en stark lokal efterfrågan, som sammanföll med säsongbetonade produktionsminskningar i producentländerna. De knappa lagren av soja- och solrosolja har bidragit till stigande priser.