Slc Nyland 1
Deltagarna i SLC Nylands sommarmöte utanför mangårdsbyggnaden, ett nygotiskt tegelslott, på Tjusterby gård i Lovisa. Tjusterby är släkten Antells släktgård och ägs idag av Tjusterby godsaktiebolag som skapades för ungefär hundra år sedan och var det första i sitt slag i Finland.
SLC

SLC Nyland höll sommarmöte
i Lovisa och Borgå

SLC Nyland höll på måndagen sitt sommarmöte på Tjusterby gård i Lovisa. Man bekantade sig med gårdens historia, men senare under dagen också med Bosgård i Borgå.

Thomas Antas hälsade alla välkomna till SLC:s sommarmöte och sedan började man gå igenom den pågående växtperioden.

– Försommartorkan var hård och drog kraftigt ner på skördeutsikterna för de flesta odlingsgrödor. Efter det har de fuktiga förhållandena i juli hjälpt till att fylla en del kärnor, men också gynnat svampsjukdomar och ogräs.

Marknadsläget är det svårt att sia om just nu.

– Man får se när skörden är bärgad vartåt det börjar luta med kvalitet och prisutveckling. Världsläget inverkar förstås också, kanske mest av allt, säger Peter Österman.

Mjölkpriserna i Europa har börjar sjunka, trots att de fortfarande är stabila i Finland.

– På auktionerna har mjölkpriserna redan börjat sjunka, men Valio har hittills lyckats hålla priserna på en stabil nivå här i Finland, säger Jesse Mårtenson.

Virkespriserna kom också på tal.

– Stockpriserna är snarare på väg neråt än uppåt men massapriserna är väl rätt så stabila. Efterfrågan på inhemsk massaved har ju ökat den senaste tiden, säger Thomas Antas.

Slc Nyland 2
Fr.v. SLC Nylands ungdomsombudsman Alexandra Wasström, Emilia Westerholm, SLC-basen Mats Nylund och SLC Nylands fullmäktigeordförande Hanna Westman.

Nylund höll en lantbrukspolitisk översikt

Efter en viss allmän diskussion tog SLC:s förbundsordförande Mats Nylund över med en aktuell lantbrukspolitisk översikt. Han valde att fokusera på tre saker.

– Något slags krisstöd torde bli aktuellt i något skede. Men det är fortfarande för tidigt för att gå in på några detaljer, säger han.

EU:s restaureringsförordning är det andra som Nylund tar upp.

– Förordningen är betydligt bättre för Finland än den såg ut att bli i ett tidigare skede. Till exempel faller det här med 1952 års nivå bort, säger han.

Nylund sammanfattar ändå hans anmärkningar om restaureringsförordningen med att säga att förordningen troligtvis ändå blir någonting som man kan leva med.

Den tredje saken Nylund behandlar är läget med regeringen. Det finns mycket gott för jord- och skogsbruket i regeringsprogrammet.

– Om regeringen faller så faller också regeringsprogrammet. Någon gång, förr eller senare, tillträder förstås en ny regering. Men hur den regeringskoalitionen än ser ut så finns där i ett nytt regeringsprogram knappast lika många bra saker för jord- och skogsbruket, säger han.

Slc Nyland 3
Niclas Juslin, jordbrukare på Vessö i Borgå, har svårt att få förståelse för sitt hyreskrav och överlag förnyandet av det hyreskontrakt hos det bolag som äger och upprätthåller en telemast på hans mark.

Hyra för telemast och andra markägarfrågor

Niclas Juslin är jordbrukare på Vessö i Borgå. Han har en telemast på sin mark och inför att hyreskontraktet skulle gå ut förhandlade han med de som upprätthåller masten.

– Förhandlingarna strandade, vi hade väldigt olika uppfattning om vad som var skälig årshyra, och sedan lät de det vara. Vi har haft ett visst domstolsförfarande och nu lär det snart gå vidare till nästa instans.

Slc Nyland 4
Aarne Schildt, lantbrukare på Bosgård i Borgå, berättar om gårdens verksamhet. Inriktningen är dikoproduktion med direktförsäljning och rasen är Charolais.

När det gäller olika markägarfrågor är det många producenter som upplever att de är i underläge mot både storbolag och kommuner.

Efter mötesförhandlingarna besökte deltagarna Bosgård i Borgå där Aarne Schildt, som driver gården, berättade om verksamheten.

Slc Nyland 5
SLC Nylands viceordförande Peter Österman från Ingå har fyllt 50 år och uppvaktades vid sommarmötet.