Skogskampanj
Skogsbruk SLC

SLC gör skogen till valtema

Inför kommande riksdagsval och EU-parlamentsval kommer SLC att lyfta fram skogen som ett särskilt valtema. SLC:s skogsvalskampanj kommer att rikta sig till både kandidater, skogsägare, väljare och alla som är intresserade av den finländska skogen och skogsbruket. Skogsfrågor ingår även synligt i SLC:s valprogram inför valet.

I skogsvalskampanjen lyfter SLC fram skogen och dess betydelse för Finland. SLC har tagit fram sex orsaker för att argumentera för finländskt skogsbruk. På det sättet vill SLC uppmärksamma skogens och skogsbrukets möjligheter att bidra till Finlands klimatarbete, välfärd genom arbetsplatser och ekonomi tillsammans med det gemensamma goda skogen bjuder på i form av rekreation.

De sex orsaker för att stöda finländskt skogsbruk som SLC har tagit fram är:

1. Växande skog räddar klimatet.

2. Finlands skogsägare är riktiga klimathjältar.

3. Finlands skogsägare planterar 150 miljoner träd varje år.

4. Bygga i trä minst 33 % klimatsmartare än betong.

5. 100 miljoner människor använder finländskt, miljövänligt trä.

6. Skogsbruket skapar jobb för 100.000 finländare.

I världens mest skogsrika land möjliggör skogsägarna och skogsbruket att det produceras hållbart virke och träprodukter, vilket dessutom ger sysselsättning åt cirka 140.000 finländare i hela skogens värdekedja.

SLC påminner om att Finlands skogsägare årligen planterar 150 miljoner träd och satsar cirka 300 miljoner euro på förnuftiga skogsförbättringsåtgärder och aktivt skogsbruk med förnyelseavverkning, sådd eller plantering, plantskogsskötsel och gallring. Hållbar virkesproduktion, tryggande av biologisk mångfald och skogen som rekreationskälla står inte i motsats till varandra – skogen räcker till för alla.

Skogscertifierade kandidater

Inom ramen för SLC:s skogsvalskampanj kommer kandidater även att kunna skogscertifiera sig genom att svarar på några frågor om skogen. Kandidater med skogscertifikat kommer även att presenteras på kampanjsidan. SLC uppmanar alla kandidater att ansluta sig till kampanjen och gör sig synlig som en #Skogskandidat2019.

SLC kommer även inför valet att ordna några skogsrelaterade valdebatter under våren på olika håll i Svenskfinland, bl.a. den 4 april kl.13.30 på Söderkulla gård i Sibbo. Närmare information om övriga valdebatter meddelas senare.

Kampanjsidor publiceras i början av mars på slc.fi.