Ruokasvu
Johan Åberg, direktör för MTK:s jordbrukslinje, berättar att idén till projektet kommer från en dansk modell för exportsamarbete.
Jordbruk Marknad

SLC deltar i exportprojektet RuoKasvu

SLC deltar i MTK:s exportprojekt RuoKasvu som ska främja tillväxtmöjligheterna för livsmedelssektorn genom ökad export. På så vis ska även jordbrukets lönsamhet förbättras.

I juli beviljades projektet en miljon euro i medel från gårdsbrukets utvecklingsfond i anslutning till jord- och skogsbruksministeriet. MTK är huvudansvarig för RuoKasvu-projektet som pågår till 2021.

– SLC kommer att sitta med i projektgruppen och påverka den vägen, berättar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.

Vem som representerar SLC i projektgruppen besluts senare.

– Dessutom har projektet kopplingar till Farmers Grain Export som är SLC:s och MTK:s gemensamma exportprojekt för spannmål, berättar Laxåback.

I projektgruppen deltar också experter bland annat från MTK, Naturresursinstitutet Luke, Business Finland och Livsmedelsverket Eviras exportenhet. Som ansvarig chef för projektet fungerar Johan Åberg, direktör för MTK:s jordbrukslinje.

Åberg berättar att idén till projektet kommer från en dansk modell för exportsamarbete.

– I Finland fungerar exportsatsningar i dag långt på företagsnivå, där vart och ett företag satsar skilt för sig. I Danmark samarbetar man mycket mera vilket ger synergieffekter. De möjligheterna vill vi undersöka genom det här projektet.

Därför kommer aktörer från företag, förvaltning och turism att höras i projektet.

– Vill vi på lång sikt få till stånd ett tätare samarbete inom matkedjan så måste vi komma fram till någon form av konsortium, och välja vilka typer av främjande vi ska satsa på.

Bland annat gäller det vilka marknadsområden och gemensamma exportaktioner som lönar sig.

Fyra arbetspaket

Projektet är uppdelat i fyra arbetspaket, berättar Åberg. Det första paketet innefattar koordinering av RuoKasvu-projektet och utveckling av samarbetet från producent till industri. Dessutom testas konceptet med arktisk mat och hur det tas emot i olika länder.

Det andra paketet fokuserar på innovativa koncept för att öka export, samt på främjande av produktexport. I det tredje paketet ingår export av spannmål, som havre och ekologisk havre. Även broiler och produkter med hög förädlingsgrad ingår. Det fjärde arbetspaketet fokuserar på matturism.

I styrgruppen som leds av Minna-Mari Kaila från JSM kommer medlemmar att kallas in bland annat från Livsmedelsindustriförbundet ETL rf, Business Finland samt Livsmedelsverket Evira. Inom projektet samarbetar man också med utrikesministeriet samt arbets- och näringsministeriet.

Resultaten av RuoKasvu-projektet är offentliga och tillgängliga för alla intresserade. Projektet pågår fram till 31.5 2021.