Troskning Halmstrangar
Det är framför allt september månads ostadiga väder och rikliga nederbörd som försenat skördearbetena. I synnerhet rybs, raps, bondböna och ärter finns fortfarande kvar att tröska men också vårvete, korn och havre. FOTO: Staffan Björkelll
Jordbruk

Skörden av spannmål
fortfarande på hälft

Lantbruksrådgivningen ProAgria presenterar sin sjunde växtodlingsrapport för året. Man inleder med att konstatera att september månads ostadiga väder avbrutit tröskandet i nästan hela landet.

Mest regn har man under den senaste månaden fått vid sydkusten samt i Egentliga och Mellersta Finland. I dessa regioner har nederbördsmängderna varit nästan det dubbla jämfört med normalt.

Tröskandet av höstsäd är genomfört i så gott som hela landet, men tröskandet av vårsäd är fortfarande rejält på hälft. Odlarna är trots allt ännu hoppfulla i och med att växtligheten hållits upprätt och åkrarna bär tillsvidare. På de allra våtaste platserna ser man tecken på en uppmjukning av åkrarna.

Under den gångna växtperioden har höstsäden och den tidigt sådda vårsäden varit mest framgångsrik. Första skörden av ensilagevall har varit bra i hela landet, men torkan under mitten av sommaren syns i mängden av den andra skörden ensilagevall.

Bland bondböna, ärt och havre finns det såväl mer som mindre lyckade exempel. Oljeväxterna led mest av sommarens omväxlande väder och rikliga förekomst av skadegörare. Skillnaderna i skördenivåer är stor jämfört mellan olika regioner och gårdar.

Den vädermässigt utmanande växtperioden och i synnerhet rågens låga marknadspris medför ändringar i nästa års odlingsplaner. Man uppskattar att arealerna av oljeväxter och råg minskar.

Också odlingen av bondböna har misslyckats i en del regioner under några i följd, vilket leder till ett minskat intresse för odling av grödan. I nästa år kommer man att titta allt noggrannare på sortval och odlingsgrödornas lönsamhet.

God skörd av höstsäd

Tröskandet av höstsäd har avslutats i början av september. Fukthalten vid tröskning var i regel 17-25 procent. Rågskörden uppskattas vara god, 20-30 procent är bättre än i medeltal eller i varje fall tillfredställande i hela landet. Hektolitervikten har varierat 75-80 kg/hl och falltalet 130-350.

Vid sydkusten och i Nyland uppskattar man att nästan hela skörden är av brödsädskvalitet. På andra platser uppskattar man att 75-90 procent av skörden är av brödsädskvalitet.

Också tröskandet av höstvete har avslutats i de flesta regioner. Fukthalten vid tröskning har i regel varit 16-25 procent. Skörden av höstvete har såväl till mängd som kvalitet varit bra och skördarna har varit 10-30 procent bättre än normalt eller i varje fall tillfredsställande i hela landet.

Hektolitervikten på höstvete har varierat 75-85 kg/hl och proteinhalten 10-14 procent. Falltalet i höstvete har varit 180-400. I de sydligare delarna av Finland uppskattar man att 80-95 procent är av brödsädskvalitet, men till exempel i Södra Österbotten enbart 25 procent.

Mycket kvar av vårsädströskningen

Av vårspannmålen har man kommit längst med tröskandet av korn. Vid sydkusten har en del gårdar skördat kornet helt och hållet. På de flesta områden har man ändå hunnit skörda 70-90 procent.

Fukthalterna har varierat rejält, men ligger i allmänhet på 18-22 procent. Kornskörden är medelmåttig i de flesta regioner. Enbart i Nyland och delar av Savolax har skörden blivit mindre än normalt.

Kvaliteten på kornskörden uppskattas den till tillfredsställande eller god i så gott som hela landet. Enbart vid sydkusten och i Lappland är skörden sämre än så. Hektolitervikten har varierat för foderkorn 60-70 kg/hl och maltkorn 67-70 kg/hl.

I de flesta regioner har 95-100 procent uppfyllt fodersädskvalitet, men till exempel i Norra Österbotten enbart 80 procent. Vid sydkusten och i Nyland har 80 procent av maltkornet uppfyllt maltkvalitet.

Av havren har man i de flesta regioner skördat 70-90 procent. Fukthalten vid tröskning har legat på 13-30 procent. I de flesta regioner uppskattas skörden bli medelmåttlig. I Nyland, egentliga Finland, Birkaland och Savolax uppskattas skörden bli aningen mindre än normalt.

Kvaliteten på skörden uppskattas till tillfredsställande i så gott som hela landet. Endast i Egentliga Finland, Birkaland och i Lappland uppskattas havrens kvalitet till sämre än så. Havrens hektolitervikt har varierat 52-63 kg/hl och 80-100 procent har uppfyllt fodersädskvalitet.

Vid sydkusten har man avslutat tröskandet av vårvete. I södra Finland och i Österbotten har man tröskat 70-90 procent. Fukthalten vid tröskning har varierat rejält, 17-30 procent.

Skörden av vårvete uppskattas till sin mängd vara normal och till sin kvalitet tillfredsställande. Vårvetets hektolitervikt har varit 75-85 kg/hl och falltalet 180-400. Vid sydkusten och i Nyland duger 80-90 procent till brödsädskvalitet, men i Österbotten enbart 30-50 procent.

Rybs- och rapsbestånden börjar så småningom bli tröskningsmogna, men på en del gårdar vid sydkusten och i Nyland har man redan inlett tröskningen. Skörden uppskattas till dålig eller försvarlig.

Bondböna har man tröskat så gott som helt och hållet i södra Finland och i Södra Österbotten har man kommit in på slutrakan med tröskningen. Fukthalten vid tröskning har varit 18-25 procent.

I en del regioner har man skördat all ärt, medan man fortfarande är halvvägs med det i Satakunta, Österbotten och Norra Karelen. Fukthalten vid tröskning har legat på 17-30 procent. Kvaliteten på skörden uppskattas till tillfredsställande på i de flesta regioner, men vid sydkusten, Egentliga Finland och i Birkaland enbart till försvarlig. Ärtskörden uppskattas till medelmåttlig både i fråga om mängd och kvalitet.

Höstsådd och en tredje skörd av ensilagevall

På grund av de långsamma skördearbetena och ytterligare regn är höstbearbetningarna först i startgroparna. Också höstsådden har försenats och arealerna av såväl råg som höstvete kommer att blir betydligt mindre än normalt.

Regnen har ändå vitaliserat vallen och nu siktar gårdarna vid sydkusten, Södra Karelen och Södra Savolax på att skörda en tredje skörd av ensilagevall. I övriga regioner är det i regel inte aktuellt. Det lönar sig att komma ihåg att vallen behöver tre veckor växttid efter att den slagits för att hinna förbereda sig för övervintring.

Upptagningen av utsädespotatis har avslutats och av stärkelsepotatisen har man skördat 75 procent i Österbotten och 25 procent i Södra Österbotten. Skördandet av sockerbeta uppskattas inledas om ungefär två veckor.

På Åland håller man för tillfället på med skördandet av potatis och grönsaker som ska lagras. I äppelträdgårdarna på Åland och i södra Finland avslutar man precis skördandet av höstsorterna för att gå så småningom gå över till vintersorterna.