Dsc 0246
Kenneth och Ros-Mari Ramsdahl säljer honung av många olika smaker samt biprodukter som nektar, bivax och pollen.
Jordbruk Livet på landet

Skördefestligt även i Mariehamn

Sjökvarteret i Mariehamn fick redan första dagen många skördefestbesökare att vifta med betalkorten när bland andra Kenneth Ramsdahl från Norrängens Biprodukter talade sig varm för gårdens nyslungade honung.

Också Soile Wartiainen vars företag Solklart säljer ekologisk frukt och grönsaker från hennes egen trädgård i Mariehamn var mycket nöjd med första dagens försäljning.

– Flera av mina produkter har tagit slut så vissa av de tomma korgarna kan jag inte fylla på tills i morgon, berättade hon och bjöd på smakprover av små söta plommon.

Dsc 0235
Flera av Soile Wartiainens korgar gapade tomma redan under Skördefestens första kväll.

Sibbobussen kom med nya kunder

Kenneth Ramsdahl verkade trivas som fisken i vattnet när Packaléns buss från Sibbo hade fört med sig nya hugade kunder som ville testa smaksatta honungssorter från Norrrängens Biprodukter, som han driver tillsammans med frun Ros-Mari.

– Man köper förstås alla sorter för att hemma i lugn och ro prova ut vad man gillar bäst. Och det som man inte tycker om ger man åt grannen, förklarade Kenneth.

– Jag gillar att snacka, men man måste förstås läsa av kundernas ansikten hur mycket man kan breda på, påpekade han när de fastländska kunderna skyndat till andra aktiviteter.

Img 20190711 Wa0001
Anders Stenmark och Eva Sundberg har i 35 år bedrivit lammuppfödning på den lilla skärgårdsholmen Björkö, i Kumlinge kommun. Men nu närmar sig slutet för deras företag Björkö Lamm. PRIVATFOTO

Björkös lammuppfödning sjunger på sista versen

– Det har inte varit så mycket folk, men de som kommit har köpt mycket, konstaterade lammuppfödaren Anders Stenmark sedan en liten regnskur på sena eftermiddagen ytterligare tunnat ut kundkretsen.

Han och Eva Sundberg har i 35 år bedrivit lammuppfödning på den lilla skärgårdsholmen Björkö, som hör till Kumlinge kommun i Ålands nordöstra skärgård.

En stor del av årsproduktionen säljs under Skördefesten där Sjökvarteret har varit deras stamställe. Förutom lammkött säljer de förädlade produkter som rökt fårfiol och lammfärsbiffar samt dessutom garn av egen ull och fårskinn i olika naturfärger. Men nu närmar sig slutet för deras företag Björkö Lamm.

– I dagsläget har vi cirka hundra djur och som det ser ut nu ska vi ha allt bort till julen nästa år. Möjligen blir det ett års förlängning av det nuvarande LBU-programmet, men vi kommer i alla fall inte att göra kontrakt för någon ny femårsperiod, säger Anders.

Slutar med får men ska sköta vallarna

Det finns ingen hugad aspirant för att ta över deras fårskötsel på Björkö, men fiolspelmannen Anders och åländska dialektspecialisten Eva kommer ingalunda att låta Björkö växa igen trots att de också har bostad i Mariehamn.

– Vi ska nog slå gräsvallarna och avyttra skörden i den mån någon har behov av den. Dessutom sköter vi snöplogningen på Björkö och Lappo på entreprenad åt landskapet. Det har hjälpt till att hålla oss med traktor, påpekar Anders Stenmark som exempel på hur skärgårdsbornas traditionella mångsyssleri lever vidare.

Dsc 0258
Mysig kvällsstämning i Sjökvarteret där det bland annat finns båtbyggeri och träbåtsmuseum. Här har många av Skördefestens besökare redan hunnit slinka in till hantverksbutiken SALT, smyckessmedjan Guldviva eller restaurang Pub Niska, som bland annat är känd för sina pizzor med skarvkött som fyllning.
LÄS ÄVEN:
SKÖRDEFEST SOM 70-ÅRSPRESENT
KOSSOR BELÖNINGEN FÖR LÅNG VÄNTAN