Dsc 0364
Österbottningar på kombinerad Skörde- och födelsedagsfest framför Bolstaholms mangårdsbyggnad. Från vänster Liisa Ketola, Pirkko Hagman, Arto Ketola och Kaj Hagman, som är full av beundran för den den åländska entreprenörsandan.
Jordbruk Livet på landet

Skördefest som 70-årspresent

En jättefest på Åland med långt över 10.000 besökare fick pensionerade svinfarmaren Arto Ketola från finska Sydösterbotten som 70-årspresent av sin syster Pirkko Hagman från Pörtom i svenska Österbotten.

Men Arto låter sig inte imponeras hur lätt som helst fast han kommer till Bolstaholms gård där det under Skördefestens lördagseftermiddag väller in massor med besökare.

– Hemma i Jalasjärvi har vi sista lördagen i augusti Jokipiis landsbygdsmarknad och Keskikyläs landsbygdsmarknad för barn i mitten av september. Där kan det vara ungefär lika många bilar parkerade som det är här, tycker Arto.

Samtidigt påpekar han ändå att den åländska Skördefesten är något speciellt därför att den har sådan bredd och erbjuder mängder  med aktiviter på många håll runt hela fasta Åland.

Dsc 0369
En glad funktionär och SLC:s skylt välkomnade besökarna till Bolstaholm.

Beundransvärd entreprenörsanda

Kaj Hagman och frun Pirkko har däremot besökt Skördefesten förr. Kaj som varit köpman och senare som pensionär också har sålt stockstugor för Weekend House i Närpes sparar inte på berömmet.

– Man måste poängtera den åländska aktiviteten och framåtandan. Den är beundransvärd.

Som alltid förr hade Bolstaholm samlat försäljare av vitt skilda slag vid sidan om möjligheten att köpa mångahanda köttprodukter från gårdens kor av rasen Charolais. 

För barnen fanns halmhoppning och många andra lekmöjligheter.

Dsc 0352
Festligt på Bolstaholm trots att gårdens ståtliga almar måste kapas efter den svåra nyårsstormen Alfrida.

Nyårsstormen Alfrida tog Bolstaholms almar

Men i år hade Bolstaholm en ovanligt öppen prägel när de stora vårdträden  framför mangårdsbyggnaden var borta. Två av almarna blev offer för den svåra nyårsstormen Alfrida.

– De var murkna inuti och föll över de andra träden. Vi vågade inte låta dem heller stå kvar utan att ta bort kronorna, förklarar värdinnan Ann Sundberg, som liksom de övriga familjemedlemmarna jobbat i veckor med alla förberedelser.

Inte ens fredagens regn förstörde hennes goda humör.

– Vi hade 2.620 besökare, vilket är en helt vanlig fredag för oss under Skördefesten. Och mellan 12 och 16 nu på lördagen kommer det ca tusen besökare i timmen.

Dsc 0358
Bolstaholms värdinna Ann Sundberg kan glädjas över en ny stor framgång med Skördefesten.

Gammal traktorgrävskopa från Hangö

Också de tre samverkande gårdarna Utgård, Lumparby Ollas och gårdsmuseet med sågkvarnen i Lumparland hade gott om folk.

En grov uppskattning var ca 4.000 besökare på lördagen. Också på söndagen kom bilar i hundratal.

– Jag har fått baka på kvällarna för att att ha något att sälja följande dag, förklarade Ann-Mari Karlsson som tillsammans med maken Tore ”Putte” Karlsson håller på att bygga upp ett privat museum för gamla maskiner och jordbruksredskap.

Till de yngsta maskinerna som visades upp hörde äppelodlaren Vidar Häggbloms Fordson Major från 1956 med grävskopa från Hangö Mekaniska. Bredvid traktorn stod en skotare av den första modellen som började serietillverkas i Sverige. Också den från 1956.

Dsc 0337
Tapani Kuusela och Maria Österberg-Kuusela från Stockholm besökte Skördefesten för första gången. Tapani bestämde sig för att hängaren med järnkrokar lämpar sig bäst som hängare för hans fiskedrag och nycklar.
Läs även:
KOSSOR BELÖNINGEN FÖR LÅNG VÄNTAN
SKÖRDEFESTLIGT ÄVEN I MARIEHAMN